Roemeense premier verdacht van witwaspraktijken

Victor Ponta.
REUTERS Victor Ponta.
Justitie in Roemenië is een onderzoek gestart naar premier Victor Ponta. Hij wordt verdacht van een reeks misdrijven, waaronder witwassen, belastingontduiking en valsheid in geschrifte. Dat hebben officieren van justitie die belast zijn met de strijd tegen de corruptie in het Oost-Europese EU-land vrijdag bekendgemaakt. Zij hebben het parlement gevraagd zijn immuniteit op te heffen.

Lokale media lieten beelden zien van Ponta, terwijl hij vanochtend het bureau van de aanklagers binnenging. Hij wordt ervan beschuldigd dat hij documenten heeft vervalst over zijn inkomsten als juridisch adviseur. Dat zou zijn gebeurd met de hulp van een adviesbureau dat eigendom is van de vroegere minister van Transport, Dan Sova.

Ponta (42), premier sinds mei 2012, wijst op Facebook de beschuldigingen van de hand. De aanklagers zouden politieke motieven hebben. Dit jaar zijn al twee ministers die van fraude waren beschuldigd, opgestapt.

In maart vertrok minister Darius Valcov van Financiën omdat hij verdacht werd van het aannemen van steekpenningen, toen hij nog burgemeester van Slatina was. Hij zou een bedrijf aan overheidsopdrachten hebben geholpen en daarvoor ongeveer 2 miljoen euro hebben gekregen. Vorige maand stapte minister Liviu Dragnea van Regionale Ontwikkeling op na een veroordeling voor verkiezingsfraude. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van een jaar voor gesjoemel met stemmen tijdens een referendum over de afzetting van toenmalig president Traian Basescu.

Victor Ponta