Roemeense minister stapt op uit protest tegen beleid regering

Facebook
De Roemeense minister van Handel Florin Jianu is afgetreden uit onvrede met het justitiebeleid van de regering. "Mijn geweten zegt me dit te doen", schreef Jianu op Facebook. Hij neemt ontslag zodat zijn zoontje later niet hoeft te zeggen dat "zijn vader een slappeling was en zaken heeft gesteund waarmee hij het niet eens was".

De Roemeense regering heeft een golf van kritiek over zich heen gekregen omdat ze via een nooddecreet de strafwetgeving heeft veranderd en daarmee de mogelijkheden van Justitie om corruptiezaken te vervolgen, heeft beperkt. De voorbije dagen is daar massaal straatprotest en internationale kritiek op gevolgd.

De steun uit het eigen kamp voor de nieuwe sociaaliberale Roemeense regering van premier Sorin Grindeanu brokkelt af. Gisteren had ook al staatssecretaris Daniel Sandru uit protest zijn ontslag gegeven. Sandru stond aan het hoofd van een regeringsploeg die zich met de voorbereidingen moest bezighouden voor de honderdjarige viering van het Verenigd Roemenië in 2018. In 1918 sloot het vroeger bij Hongarije behorende Transsylvanië zich bij Roemenië aan. Een aantal lokale politici van de regeringspartij PSD (sociaaldemocraten) is uit protest tegen de gang van zaken uit de partij gestapt.