Roemeense die Auschwitz overleefde omdat "gas op was", wordt 101

Klara Marcus was 30 jaar toen ze in 1944 als gevangene in Auschwitz naar de gaskamers werd geleid. Het bleek haar "geluksdag" zo beweerden de bewakers, want het gas was allemaal opgebruikt die dag. "God waakte die dag over mij", zegt Marcus die op 1 januari haar 101ste verjaardag mag vieren. Dat meldt de New York Post.

De vrouw had voor haar aankomst in Auschwitz ook al in de concentratiekampen van Dachau en Ravensbrück gewerkt. Kort voor de evacuatie en bevrijding van het beruchte kamp in het zuiden van Polen in januari 1945, werd de 30-jarige Marcus die toen slechts 32 kg woog naar de gaskamers gestuurd.

"Ik werd aan het einde van de dag gekozen samen met een grote groep vrouwen en we werden klaargemaakt voor de gaskamer", zegt Markus die vandaag in het noorden van Roemenië woont. "Maar toen ze ons in de kamer staken en het gas op ons wilden loslaten ontdekten ze dat er geen gas meer was. Een van de bewakers grapte dat het onze geluksdag was omdat ze al zoveel mensen hadden vermoord, dat er geen gas meer was voor ons."

Het deed haar beseffen dat ze niets meer te verliezen had en Marcus slaagde er vervolgens in uit Auschwitz te ontsnappen. Ze keerde terug naar haar vaderland en ontdekte daar dat haar volledige familie gestorven was tijdens de oorlog. Haar zusjes waren rechtstreeks naar Auschwitz gestuurd.

Nooit vergeten
Ter ere van haar verjaardag bracht Anton Rohian, een vertegenwoordiger van de overheid, haar onlangs een bezoek. "Ik heb bloemen, een fles champagne en een diploma van uitmuntendheid bij als dank omdat je teruggekeerd bent na alles wat je hebt meegemaakt", zei Rohian, waarmee hij verwees naar haar land. "Het is belangrijk om niet te vergeten wat er in het verleden is gebeurd", zegt hij.

Terwijl ze de Roemeense vlag kuste, zei Marcus: "Ik heb verschrikkelijke ervaringen achter de rug, maar dit is een fantastisch moment."
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels