Roemeense activiste voor mensenrechten Europeaan van 2010

Het tijdschrift Reader's Digest heeft de Roemeense mensenrechtenactiviste Iana Matei (50) uitgeroepen tot Europeaan van het Jaar 2010. Dat meldt het tijdschrift in een persbericht. De vrouw zet zich in om de kinderslachtoffers van mensenhandel en prostitutie in Oost-Europa te redden en richtte daartoe de organisatie 'Reaching Out' op. De onderscheiding wordt vandaag in Boekarest uitgereikt. Naast de eretitel 'Europeaan van het Jaar' krijgt Iana Matei ook een bedrag van 5.000 dollar (zo'n 3.500 euro).

Volgens de VN-kinderorganisatie UNICEF worden wereldwijd twee miljoen kinderen gedwongen tot prostitutie. De Franse mensenrechtenorganisatie 'Terre Des Hommes' schat dat jaarlijks 6.000 kinderen tussen de 12 en 16 jaar worden verhandeld tussen Oost-Europa en Westerse landen.

12 jaar geleden
Matei startte met haar persoonlijke hulpverlening in 1998, toen ze als sociaal werkster voor kinderen een telefoontje kreeg van de politie in Boekarest. Agenten hadden enkele jonge prostituees opgepakt, maar de politie en de kinderbescherming wilden niets van de meisjes weten en wilden hen als criminelen behandelen. Daarop nam Matei de zaak zelf in handen en startte een opvanghuis voor slachtoffers van vrouwenhandel in Pitesti, en richtte de stichting 'Reaching Out' op. "In de 11 jaar dat de organisatie actief is, heeft Iana Matei inmiddels 420 slachtoffers gered, onderdak geboden en geholpen om weer te integreren in het normale leven", luidt het.

Matei is de 15de Europeaan van het Jaar, gekozen door de twintig Europese edities van Reader's Digest. (belga/kh)