Roekeloze skiër veroordeeld na dood 4-jarig meisje

De skiër raasde aan een rotvaart een blauwe piste af.
Shutterstock De skiër raasde aan een rotvaart een blauwe piste af.
Een 21-jarige skiër is volgens de rechter verantwoordelijk voor de dood van een meisje (4) waar hij met volle vaart tegenaan knalde op een skipiste in Zwitserland. Een dag na het ongeval stierf de kleuter in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

De roekeloze twintiger, een Duitser, raasde eind december 2018 aan hoge snelheid een blauwe piste af in het skigebied Lenk. Hij skiede minstens 50 km/u toen hij de hoogte in werd gekatapulteerd door een bult in de piste. Daardoor kon hij niet remmen of corrigeren en crashte met volle vaart op het meisje. Die skiede voor haar mama uit, aan een traag tempo.

Het meisje werd door de klap meters mee naar beneden gesleurd. Ze liep naast zware verwondingen aan de wervelkolom ook een hersenbloeding op. Het slachtoffer werd afgevoerd naar het kinderziekenhuis in Bern, waar ze een dag later overleed.

Boete

De skiër (21) werd volgens SonntagsZeitung door de rechtbank veroordeeld voor ‘dood door nalatigheid’. Naast de gerechtskosten moet hij een boete van 2700 Zwitserse Frank betalen (2.500 euro). Hij kreeg ook een voorwaardelijke boete van 11.000 Zwitserse Frank (10.000 euro) die hij alleen moet betalen als hij de komende twee jaar nog strafbare feiten pleegt. De ouders van het meisje kunnen via een burgerlijke procedure ook nog een schadevergoeding eisen.

FIS-regels

Volgens de rechtbank had de twintiger verschillende van de tien FIS-regels overtreden. Die stellen onder meer dat skiërs anderen niet in gevaar mogen brengen, te allen tijde moeten kunnen stoppen of uitwijken, en dat ze hun snelheid en skistijl moeten aanpassen aan hun skivaardigheid, de weersomstandigheden en de drukte op de piste.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Paul Philippaerts

  Het is net als in het verkeer de cowboys en lefgooser moeten bij hoogdringendheid uit alle verkeer gehaald worden. Met een boete van 2500 euro voor een halve moordpartij zal je niet veel gaan uithalen. Dat is binnen de week vergeten. En in zwitserland ook al voorwaardelijke straffen. Dat zijn straffen alsof. Vraag 100 skieers wat de regels zouden kunnen zijn, dan haal je geen 2% die er iets van weten.

 • Nicolle van den Heiligenberg

  10 jaar geleden een 17 jarige skiër een zijkant van piste als schans gebruikt en bovenop mijn dochtertje van 4 terecht gekomen. Gelukkig geen zwaar letsel, al was de klap hard. In tegenstelling tot Canada waar je veel skipatrols op piste vindt, heb ik dit in Oostenrijk nog nooit gezien. Ieder jaar weer genoeg kamikazen die als gekken die pistes af denderen om x aantal km/u te kunnen halen op de app .

 • Rony De winter

  Ik heb de indruk dat het in Italië er iets gemoedelijker op de piste aan toe gaat omdat er meer politie(carabinieri)aanwezig die de cowboys onder handen nemen.

 • Fanny Jones

  de meeste weten zelfs niet dat er regels bestaan net zoals in het verkeer!!

 • Jacques Hillaert

  Goed , moet meer gebeuren, een piste is als een baan voor auto's maar dan ook veel gevaarlijker, zeker met zulke klojo's erbij