Rode Kruis: "We kunnen activiteiten in Congo niet inperken nu epidemie escaleert"

Het Rode Kruis helpt niet alleen de slachtoffers van ebola, ze zorgen ook voor preventiemateriaal.
AP Het Rode Kruis helpt niet alleen de slachtoffers van ebola, ze zorgen ook voor preventiemateriaal.
Het Rode Kruis waarschuwt dat het zich, door een ernstig gebrek aan financiering, verplicht kan zien om zijn strijd tegen de dodelijke ebola-epidemie in Congo in te perken. Die aankondiging komt er terwijl de epidemie zich verder blijft verspreiden. "De situatie is ernstig", aldus Emanuele Capobianco, directeur van het departement gezondheid bij de Internationale Federatie van het Rode Kruis. 

Volgens het Rode Kruis moet de internationale gemeenschap dringend meer middelen vrijmaken om een verdere escalatie te vermijden. "Door te weinig supplementaire financiering zal in de loop van de komende twee weken de omvang en de kwaliteiten van de activiteiten gevoelig verminderen", zei Capobianco. Van de 28 miljoen euro die het Rode Kruis nodig heeft voor zijn activiteiten is vandaag minder dan de helft gefinancierd.

Geweld
De huidige ebola-epidemie werd in augustus uitgeroepen in de oostelijke provincies Noord-Kivu en Ituri. Die provincies werden de voorbije jaren al zwaar geteisterd, onder meer door het geweld tussen milities waarvan ook de bevolking slachtoffer werd. 

Ook de hulpverleners worden doelwit van aanvallen - de afgelopen weken zijn er verschillende aanvallen geweest op gezondheidscentra en op hulpverleners. Als gevolg van dat geweld lag de hulpverlening in Butembo, beschouwd als de voornaamste haard van de epidemie, bijna een week lang stil.

Tiende uitbraak 

Het is al de tiende keer sinds 1976, de eerste uitbraak, dat ebola Congo treft. Het is ook de zwaarste epidemie, met al 1.700 bevestigde gevallen en bijna 1.150 doden. 20 procent van de 1.700 gevallen werd de afgelopen drie weken gesignaleerd. Capobianco noemde deze piek "alarmerend".

De zwaarste uitbraak was die in West-Afrika, van 2014 tot 2016. Toen kwamen meer dan 11.000 mensen om.

Er vielen tijdens deze epidemie al bijna 1.150 doden. De zwaarste uitbraak was die in West-Afrika, van 2014 tot 2016. Toen kwamen meer dan 11.000 mensen om.
EPA Er vielen tijdens deze epidemie al bijna 1.150 doden. De zwaarste uitbraak was die in West-Afrika, van 2014 tot 2016. Toen kwamen meer dan 11.000 mensen om.
EPA3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rosa Cockx

    Dat ze het ginder zelf oplossen wij moeten toch de hele wereld niet redden?

  • Annie Broeckx

    Dat ze dan eerst geld uit hun beleggingen halen,en niet terug gaan schooien.

  • Paul Boutsen

    Misschien eens beginnen met "overhead costs" en "human resources expences" te minimaliseren en het rode kruis zou op zichzelf al honderdduizenden mensen meer kunnen helpen.