Rode Kruis sjoemelt met 5 miljoen euro voor bestrijding ebolacrisis

Het Rode Kruis aan het werk in Ivoorkust.
ANP Het Rode Kruis aan het werk in Ivoorkust.
Het Rode Kruis heeft toegegeven dat er gesjoemeld is met geld dat bestemd was voor de bestrijding van de ebolacrisis in West-Afrika. Dat meldt de BBC.

In totaal verdween 5 miljoen dollar. Het geld werd onder meer versluisd via veel te hoog geprijsde hulpmiddelen, salarissen voor onbestaande medewerkers en valse facturen. Het meeste geld, zowat 2,7 miljoen dollar, verdween in Liberia. In Sierra Leona ging 2 miljoen dollar verloren, in Guinee ging 1 miljoen dollar in rook op, vooral via valse facturen. 

Het Rode Kruis heeft al laten weten de zaak diep te betreuren. De organisatie benadrukt ook dat het intussen strengere regels heeft opgesteld.
89 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Hegge

  Is weinig , in België deed Versnick beter alleen.

 • Tony Dekeukelaere

  daarom : nooit geld geven aan een NGO !!!

 • robbe herreweghen

  De vraag is: waarom waren die strenge maatregelen er nog niet voor dit voorval? -_-

 • Patrick Braekeveldt

  Spijtig voor die vele vrijwilligers die zich onbaatzuchtig en gratis inzetten maar zoals bij de meeste van die hulporganisaties zijn er toplui die nog niet genoeg hebben met hun vetbetaalde wedde en er maar op lis graaien !

 • Jan van Heijst

  het rode kruis, net zoals 99% van de NGO's, beschrijven en doorlichten is heel makkelijk, is als een gouden ballon, kost een fortuin maar die is helaas gevuld met lucht, jammer voor de vrijwilligers maar het grote geld gaat naar bazen en profiteurs die in luxe hotels verblijven en snoepreisjes maken. En geen prietpraat maar dikwijls aan den lijve ondervonden.