Rode Kruis-krachten gegijzeld in Donetsk

ANP
Meerdere medewerkers van het Rode Kruis zijn 7 uur lang vastgehouden in de Oost-Oekraïense stad Donetsk. Een woordvoerder van de zelfbenoemde Volksrepubliek Donetsk laat weten dat activisten het groepje gisterenavond hebben opgepakt op verdenking van spionage.

"Ze zijn om twee uur 's nachts vrijgelaten. Een van hen is zwaar mishandeld", aldus een Rode Kruis-functionaris. De separatisten vielen het kantoor van de hulporganisatie aan. Zeven mannelijke medewerkers werden vastgehouden, de vrouwen moesten het pand verlaten. Volgens de website Novesti Donbassa was een van gijzelaars een Fransman, maar dat heeft de organisatie niet bevestigd. Bij de aanval hebben separatisten medicijnen buitgemaakt.

Het Rode Kruis is niet 'zomaar' een hulporganisatie: volgens internationale verdragen mogen zij niet worden belemmerd of aangevallen tijdens hun werk in bijvoorbeeld oorlogsgebieden. Separatisten hebben in het oosten van Oekraïne in tal van steden overheidsgebouwen bezet.

In de regio Donetsk, het hart van de pro-Russische opstand tegen de regering in Kiev, willen zij morgen een omstreden referendum houden over onafhankelijkheid. Een deel van de bevolking wil meer autonomie, anderen hopen zelfs op een eigen staat of willen aansluiting bij Rusland.

AP
EPA