Robert Mugabe treedt af als president van Zimbabwe: feest in het parlement en op straat

AFP
Robert Mugabe, de 93-jarige president van Zimbabwe, is afgetreden. Dat heeft de voorzitter van het parlement bekendgemaakt. Regeringspartij ZANU-PF, die Mugabe eerder al als partijleider aan de kant had geschoven, had net de afzetttingsprocedure opgestart. Mugabe was sinds 1980 regeringsleider in Zimbabwe, eerst als premier en sinds 1987 als president. Zijn ontslag wordt door duizenden Zimbabwanen gevierd in hoofdstad Harare.
Robert Mugabe op een foto uit 2013.
REUTERS Robert Mugabe op een foto uit 2013.

Mugabe liet in een brief aan het parlement weten dat hij opstapt als president van het land, zo maakte parlementsvoorzitter Jacob Mudenda  bekend. In zijn ontslagbrief zegt Mugabe "vrijwillig" te vertrekken om ruimte te maken voor een "soepele overdracht van de macht". Hij kondigde aan zo snel mogelijk publiekelijk uitleg te geven over de achtergronden van zijn beslissing.

AFP

Het voltallige parlement van Zimbabwe was bijeengekomen om te praten over een afzettingsprocedure tegen Mugabe, toen het nieuws bekend werd gemaakt. Daarop werd de afzettingsprocedure gestaakt. In het Zimbabwaanse parlement braken vreugdetaferelen uit toen het nieuws bekend werd gemaakt. 

AFP

Het lot van Mugabe hing al een week aan een zijden draadje sinds het leger in Zimbabwe de macht naar zich had toe getrokken. De plotse neergang van Mugabe kwam er nadat de spanningen over de opvolging van de 93-jarige president een hoogtepunt bereikten. 

AFP

Mugabe zelf wou dat zijn 52-jarige vrouw Grace hem zou opvolgen en ontsloeg Emmerson Mnangagwa, de man die door de ZANU-PF naar voren werd geschoven om Mugabe op te volgen. Daarop heeft het leger de macht gegrepen in het land. Verwacht wordt de Mnangagwa de nieuwe president wordt.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernd Vaes

  Verandering. Daarvoor jubelen de Zimbabwanen, niet beseffend dat de nieuwe presidentskandidaat nog harder dan Mugabe is. Maar ja, hetzelfde zie je overal. Neem nu Vlaanderen: Verandering gevraagd, een hoop Vlamingen jubelden als De Wever won en nu?

 • rik lagrou

  geen kinderen dat wat schelen-maar ja als zijn geld een hij sterft naar zijn bevolking denk het niet zelfs nu hij kan niet meer weg waar zijn bezittingen in buitenland in wiens handen Hoop de bevolking beter word maar toen men de blanken buiten smeet kwam er ineens 100000 in armoede Dus ??

 • jean pierre Tibermont

  De nieuwe graaier pakt het zaakje gewoon over van de vorige graaier, de normaalste zaak van de wereld in Afrika !!!

 • Gerard Braeckmans

  Ik twijfel er aan dat ze zullen blijven feestvieren.

 • Paul Vandekerckhove

  Afrika houdt van dictators , het is daar gewoon tijd voor een andere .