Robert Mueller: "Mijn rapport pleit Trump niet volledig vrij”

Robert Mueller.
AFP Robert Mueller.
De Amerikaanse president Donald Trump wordt niet volledig vrijgepleit in het rapport van Robert Mueller. Dat verklaarde de speciaal aanklager vandaag zelf. Bijna twee jaar lang werd er onderzoek gevoerd naar de Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. 

In het rapport lijstte het team van Mueller verschillende pogingen van Trump op om het onderzoek te beïnvloeden. Die pogingen mislukten enkel omdat personen uit Trumps entourage die daartoe de opdracht kregen daar niet op ingingen. “Hoewel dit rapport niet besluit dat de president een misdrijf begaan heeft, pleit dit rapport hem daarvan ook niet vrij”, schrijft Mueller.

De president liet -sinds de publicatie van zijn rapport eerder dit jaar- niet na regelmatig te benadrukken dat Mueller hem vrijpleit. Hij heeft het daarbij vaak over een “totale heksenjacht”. Kort voor Muellers getuigenis twitterde Trump nog eens: “Geen collusie, geen belemmering.”

“Zittende president kan niet aangeklaagd worden”
De aanklager beklemtoonde verder dat een zittende president niet aangeklaagd kan worden. Hij maakte wel duidelijk dat die regel niet meer geldt zodra iemand president af is. Mueller voegde er nog aan toe dat Trump weigerde geïnterviewd te worden voor het onderzoek.

Zijn rapport besluit verder dat hij geen bewijzen gevonden heeft voor collusie tussen Moskou en Trumps campagneteam, ondanks herhaalde contacten. 

Inmenging verkiezingen

 Later op de dag getuigde Mueller ook nog voor de commissie Inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden. Daar werd meer gefocust op de Russisch inmengingen bij de presidentsverkiezingen. Mueller waarschuwde het Congres dat “meer landen mogelijkheden ontwikkelen om te herhalen wat de Russen hebben gedaan” door zich te mengen bij de verkiezingscampagne in 2016.

De Republikeinen zijn er niet over te spreken dat het rapport wangedrag van Trump laat doorschemeren, zonder conclusies te trekken. Mueller stelde dat zijn onderzoek geen “heksenjacht” is, zoals Trump het herhaaldelijk noemde.

Volgens de president was het een “zeer goede dag” voor de Republikeinen. “Er was geen verdediging tegen deze belachelijke hoax, deze heksenjacht”, aldus Trump. Hij verklaarde nog dat Mueller het recht niet heeft om hem vrij te pleiten. 

Mueller leverde zijn langverwachte getuigenis in het Congres af.
Getty Images Mueller leverde zijn langverwachte getuigenis in het Congres af.11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Fons Casteels

  Drie jaar hebben de Democrats zitten raaskallen over vermeende samenzwering tussen Rusland en de Trump-campagne, en over obstructie van het onderzoek. Mueller heeft gisteren op elke vraag onder ede "neen" geantwoord: wat een afgang! En erger voor de Democrats: er lopen nog twee onderzoeken, tégen de Democrats: o.a. over een vals FBI-rapport over Trump - rapport dat betaald werd door het advocatenkantoor van de Democrats.

 • Leo Van Rillaer

  Met de vingers in de neus op naar een tweede ambtstermijn tot spijt van al die chagrijnige typetjes genre Soenens en consorten...

 • Karel Tichmann

  @Guido Bervoets: "De democratie functioneren niet meer"? Wat is een democratie? Twee wolven en één schaap gaan stemmen, wat ze gaan eten die avond! Nogmaals; Amerika is geen democratie, nooit geweest. Het woord "democratie" staat opzettelijk nergens geschreven in de Amerikaanse (247 jarige) Grondwet. De oudste van de wereld. Lees eens "Jefferson and His Time, bij Dumas Malone", voor duidelijkheid..

 • guido Bervoets

  Mr. Tichmann - als Trump er op die manier moet onderuit komen gewoon maar omdat hij onschendbaar is en dan nog uit de wind moet gezet worden door zijn eigen jaknikker op Justitie, is dat geen reden om te juichen maar om te wenen. Alle checks and balances die moeten beletten dat de zittende president geen loopje neemt met de democratie functioneren niet meer. U kan daar misschien plezier aan beleven maar voor de Amerikaanse rechtsstaat en democratie is dit een heel kwalijke zaak.

 • annie dupont

  trump probeerde het onderzoek te dwarsbomen . mueller werd door de republikeinen aangevallen , maar bleef onbevreesd zijn rapport verdedigen op de aanvallen van de republikeinen. hij republikeinen kunnen niks anders dan accepteren dat trump alles eraan deed om het onderzoek te dwarsbomen en dat stond hen niet aan. tichmann die zat met open mond ernaar te kijken , maar kon niks anders doen dan slikken