Rivaal Hunt strooit met complimenten naar Johnson: “Je zal een geweldige eerste minister zijn”

Schotse premier Nicola Sturgeon eist dat Johnson no deal-dreigement van tafel haalt

Jeremy Hunt moest het onderspit delven voor Boris Johnson.
AFP Jeremy Hunt moest het onderspit delven voor Boris Johnson.
Jeremy Hunt, die bij de verkiezingen voor het partijleiderschap van de Britse Conservatieven de duimen moest leggen voor Boris Johnson, heeft zijn rivaal gefeliciteerd. "Je zal een geweldige eerste minister zijn voor ons land op dit belangrijke moment", zegt hij op Twitter. De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon maakt zich dan weer “grote zorgen” over de verkiezing van Johnson. Ze vraagt dat hij zijn dreigement laat vallen om het Verenigd Koninkrijk ook zonder akkoord uit de EU te loodsen.

Boris Johnson werd vandaag met een overweldigende meerderheid aangeduid als nieuwe leider van de Britse Conservatieve Partij. Hij volgt Theresa May automatisch ook op als premier. Zijn tegenkandidaat Jeremy Hunt, momenteel minister van Buitenlandse Zaken, feliciteert hem op Twitter. Opvallend, want de campagne tussen beide heren verliep bijwijlen erg bits. "Je zal een geweldige eerste minister zijn voor ons land op dit belangrijke moment. Gedurende de campagne heb je optimisme, energie en ongeremd vertrouwen in ons geweldig land getoond en dat hebben we nodig", aldus Hunt.

Volgens verschillende media zou Johnson Hunt aan boord willen houden als buitenlandminister, als signaal van welwillendheid aan het minder eurokritische deel van de partij. Johnson maakt wellicht morgenavond bekend wie zijn ministers worden. Een aantal zwaargewichten in de huidige regering, onder wie minister van Justitie David Gauke en minister van Financiën Philip Hammond, maakten al bekend dat ze niet willen dienen onder Johnson en dus ontslag nemen.

(Lees verder onder de foto)

AFP

“Brexit zonder deal moet van tafel”

Ook de Schotten zijn niet blij met de verkiezing van Johnson. De inwoners van Schotland stemden in het brexitereferendum van 2016 tégen de brexit. “Ik feliciteer Boris Johnson met zijn verkiezing tot Tory-leider, en ik zal er alles aan doen om te verzekeren dat hij de Schotse belangen en inzichten respecteert”, zegt de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon. “Maar ik maak mij grote zorgen om zijn premierschap, en het zou hypocriet zijn als ik die niet eerlijk zou uiten”, klinkt het.

Volgens Sturgeon worden die zorgen gedeeld door “de overgrote meerderheid van de Schotten, die, als ze een keuze hadden gehad, niet iemand met zijn mening en palmares de sleutels van Downing Street 10 hadden gegeven”.

Sturgeon heeft het vooral over de brexit, die volgens haar “sowieso erg beschadigend wordt voor Schotland en de rest van het Verenigd Koninkrijk”. Maar het feit dat Johnson beloofd heeft de EU ook zonder akkoord te willen verlaten op 31 oktober, gaat volgens haar “regelrecht in tegen alle logica, het gezond verstand, en het welzijn van de mensen”. Ze vraagt dan ook dat Johnson zijn dreigement, dat ze “erg onverantwoord” noemt, intrekt. “Dit moet nu van tafel, ondubbelzinnig en zonder enig uitstel.”

Boris Johnson neemt morgen zijn intrek in Downing Street 10, nadat Theresa May haar ontslag heeft ingediend bij de Queen.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • patrick morel

    De speech van de voorzitter van de conservatieve partij was er ook een om horens van te krijgen. Hij had het over een sterke verenigde conservatieve partij die voor alle waarden en normen van de Britten stond. Typische speech van een politicus waarvan je denkt dat hij de laatste 50 jaar op Mars leefde. Hunt heeft Johnson uitgemaakt voor al het vuil van de straat en hem vooral incompetentie verweten, nu zijn het vrienden. Het zijn politici dus of je incompetent bent of niet is niet belangrijk.