Risico op nieuwe aanslagen in Sri Lanka: landen geven negatief reisadvies, alle Nederlandse toeristen vanaf morgen teruggehaald

“Heel waarschijnlijk dat terroristen meer aanslagen plegen”

De Sri Lankaanse overheid heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen in heel het land, waaronder het instellen van een avondklok ( van 22u's avonds tot 4u's ochtends) en het uitroepen van de noodtoestand.
AFP De Sri Lankaanse overheid heeft drastische veiligheidsmaatregelen genomen in heel het land, waaronder het instellen van een avondklok ( van 22u's avonds tot 4u's ochtends) en het uitroepen van de noodtoestand.
De Britse overheid waarschuwt tegen reizen naar Sri Lanka omdat het “heel waarschijnlijk is dat terroristen meer aanslagen gaan plegen”. Ook Nederland heeft het reisadvies aangescherpt. Meer nog, alle Nederlandse toeristen in Sri Lanka worden vanaf morgen teruggehaald naar Nederland.

Londen adviseert uitsluitend naar Sri Lanka te gaan “als dat noodzakelijk is”. Ook het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wijzigde vanavond het reisadvies in die richting. Er zijn namelijk “nieuwe berichten dat het risico op vervolgaanslagen door voortvluchtige terroristen groot is”, meldt het departement. 

Vanaf morgen worden Nederlanders ter plaatse zelfs gerepatrieerd als gevolg van het aangescherpte reisadvies. Honderden toeristen zullen door hun reisorganisaties worden teruggehaald, zo heeft het coördinerende Calamiteitenfonds besloten. Het gaat volgens het fonds om tussen de 300 en 400 mensen die hebben geboekt bij een reisbureau. De organisaties regelen zelf dat de Nederlanders met lijndiensten van bijvoorbeeld KLM en Emirates kunnen terugvliegen.

Waakzaam

Op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken van België staat op dit moment het volgende te lezen: “De grootste waakzaamheid dient aan de dag te worden gelegd. Reizigers worden aangeraden de lokale media te volgen en raadgevingen van veiligheidspersoneel strikt op te volgen. Houd rekening met extra veiligheidsmaatregelen op straat, in hotels en op de luchthaven.” Belgen die zich in Sri Lanka bevinden en nog niet eerder contact opnamen met de ambassade in New Delhi wordt gevraagd dat alsnog te doen via +9198110117931 of newdelhi@diplobel.fed.be

Kerken en moskeeën

De Amerikaanse ambassade in Sri Lanka waarschuwt voor mogelijke nieuwe aanslagen op kerken. Die moeten worden gemeden van vrijdag tot zondag, tweette de ambassade vandaag, onder vermelding van de Sri Lankaanse autoriteiten. “Blijf alert en vermijd grote menigtes”, klinkt het verder. Een priester op het eiland meldt dat alle rooms-katholieke kerken voorlopig op advies van de autoriteiten gesloten blijven. Het overwegend boeddhistische Sri Lanka heeft een christelijke minderheid van ongeveer 7,5 procent. 

De Sri Lankaanse politie heeft daarnaast moskeeën in het land opgeroepen morgen af te zien van het wekelijkse gebed. De autoriteiten vrezen dat moslims doelwit worden van vergeldingsaanvallen.

Op de vlucht

Ondertussen bevinden zich vandaag volgens de autoriteiten 76 verdachten in hechtenis. Er zijn nog steeds verdachten op de vlucht, sommigen van hen zijn in het bezit van explosieven. De politie vraagt de bevolking om tips die kunnen leiden naar verschillende gezochte verdachten.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.