Rioolwater in heel Nederland wordt onderzocht op coronavirusdeeltjes

Een medewerker van de Nederlandse rioolwaterzuivering neemt een monster van het rioolwater voor onderzoek op virusdeeltjes.
ANP Een medewerker van de Nederlandse rioolwaterzuivering neemt een monster van het rioolwater voor onderzoek op virusdeeltjes.
Het rioolwater wordt vanaf nu in heel Nederland wekelijks onderzocht op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) peilt samen met de waterschappen op ruim 300 meetpunten bij rioolwaterzuiveringsinstallaties de hoeveelheid virusdeeltjes.

De metingen kunnen verduidelijken in welke plaatsen het virus zich verspreidt. In april begon het RIVM met 29 meetpunten. Dat waren er in juli 80 en inmiddels dekt het meetnetwerk het hele land.

Per meetpunt wordt een keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld.
ANP Per meetpunt wordt een keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld.

Virusdeeltjes kunnen in de ontlasting terechtkomen. Rioolwater kan zo een informatiebron worden over het virus. In lijn met de stijging van het aantal positieve coronatesten in Nederland nam het RIVM in augustus ook meer virusdeeltjes waar in het rioolwater dan daarvoor. Onder meer in Amsterdam, Den Haag en Almere steeg het aantal virusdeeltjes. Afgelopen week zagen onderzoekers uitschieters in Leiden-Noord en Woerden. Op de meeste plekken detecteerde het RIVM geen coronavirus in het rioolwater.

Heel exact zijn de meetresultaten niet: per meetpunt wordt een keer per week water onderzocht dat in 24 uur is verzameld. Het RIVM merkt verder op dat niet alle mensen met Covid-19 virusdeeltjes in hun ontlasting hebben. De concentraties kunnen ook uiteenlopen. Aan verdere verfijning van de methode wordt nog gewerkt.

Lees ook:

Coronatests kosten ons land 1,4 miljoen euro. Elke dag opnieuw (+)

Hoe ernstig is de situatie? Drie deskundigen verduidelijken: “Het wordt nog veel erger” (+)

 Afgelopen week zagen de onderzoekers uitschieters van het aantal virusdeeltjes in Leiden-Noord en Woerden
ANP Afgelopen week zagen de onderzoekers uitschieters van het aantal virusdeeltjes in Leiden-Noord en Woerden
Heel exact zijn de meetresultaten niet. Er wordt dan ook gewerkt aan verdere verfijning van de methode.
ANP Heel exact zijn de meetresultaten niet. Er wordt dan ook gewerkt aan verdere verfijning van de methode.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Mario Tersago

    Dit is nu een voorbeeld van creatieve, gerichte en proactieve aanpak.. als dit een succes blijkt. iets waar onze regering en beleidsvoerders, eens een voorbeeld aan zouden nemen. In Nederland zijn een tiental ministers voor heel het land..