Rijkste vrouw van Afrika met vermogen van 2 miljard formeel aangeklaagd voor fraude

Isabel dos Santos, de dochter van ex-president Jose Eduardo dos Santos.
REUTERS Isabel dos Santos, de dochter van ex-president Jose Eduardo dos Santos.
Isabel dos Santos, de dochter van ex-president Jose Eduardo dos Santos, wordt in Angola formeel aangeklaagd voor fraude, verduistering en het witwassen van geld. Dat heeft de Angolese procureur-generaal gisterenavond bekendgemaakt.

Dos Santos wordt ook aangeklaagd voor machtsmisbruik, sociale fraude en valsheid in geschrifte tijdens haar ambtstermijn aan het hoofd van de nationale oliemaatschappij Sonangol. Dos Santos was er vanaf juli 1,5 jaar voorzitter, tot ze eind 2017 werd afgezet uit haar functie door huidig president Joao Lourenco.

Ze stond ook aan het hoofd van verschillende andere Angolese overheidsbedrijven in de telefoon- en mijnbouwsector en verwierf belangen in andere groepen, waaronder het bankwezen in Portugal. Dos Santos staat bekend als de rijkste vrouw van Afrika met een fortuin van bijna 2 miljard euro. In Lissabon is vandaag haar ‘private banker’, Nuno Ribeiro da Cunha, de baas bij de Portugese bank EuroBic dood in zijn woning aangetroffen. Volgens Portugese media wijst alles op zelfmoord. Dos Santos is via twee andere ondernemingen de grootste aandeelhouder van de bank.

Terwijl Dos Santos (46) en haar man Sindika Dokolo (47) genieten van een leven van luxe, moet ruim de helft van de bevolking rondkomen met minder dan 1,5 euro per dag. De Angolese justitie heeft eind vorig jaar beslag gelegd op bijna een miljard euro aan bezittingen van Dos Santos. Ze heeft belangen in meer dan veertig landen, schatten waarnemers.

“Luanda Leaks”

De details van de vermeende misbruikpraktijken van dos Santos raakten zondag bekend, nadat het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ) een reeks documenten had gepubliceerd, de zogenaamde "Luanda Leaks". Uit het onderzoek werd duidelijk hoe ook verschillende westerse bedrijven, advocaten en ambtenaren dos Santos hadden geholpen bij de fraude. 

De vrouw ontkent alle beschuldigingen. “Mijn fortuin is er gekomen door mijn karakter, mijn intelligentie, mijn opleiding, mijn professionele capaciteiten en mijn doorzettingsvermogen”, verklaarde dos Santos. Volgens haar is ze het slachtoffer van een politieke heksenjacht onder leiding van de nieuwe president van Angola, João Lourenço. Hij zou Dos Santos op die manier willen uitschakelen als potentiële politieke tegenstander. Ze beweert immers te “overwegen” om zich kandidaat te stellen tijdens de volgende presidentsverkiezingen.

Isabel dos Santos en haar man Sindika Dokolo in 2011. Dos Santos heeft een Angolese vader en Russische moeder, Dokolo is de zoon van een Congolese miljardair en een Deense.
EPA Isabel dos Santos en haar man Sindika Dokolo in 2011. Dos Santos heeft een Angolese vader en Russische moeder, Dokolo is de zoon van een Congolese miljardair en een Deense.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Kris Bouwens

    Simpel. Gewoon alles verkopen en met opbrengsten staatschuld aflossen.

  • Marc Buitink

    In een arm land, zulke rechtzaak voeren.. Mondt gegarandeerd uit in een minimale straf, in slechtste geval een paar tienduizend of honderdduizend dollar minder en een vermanend vingertje. De rechter zal binnen dit en een jaar na de uitspraak met een nieuwe, blitse wagen komen aandraven.. en mevrouw kan haar politieke ambities rustig voortzetten (lees: inkopen).