Richard Russell (29), de "rustige en geliefde man" die een leeg vliegtuig aan de praat kreeg en deed crashen

AFP
De medewerker van Horizon Air die vrijdag een leeg passagiersvliegtuig van Alaska Airlines kaapte en deed crashen in Seattle, is geïdentificeerd. Het gaat om de 29-jarige Richard Russell. Een "rustige jongen", volgens Rick Christenson, gepensioneerd werknemer van Horizon Air. En erg geliefd bij zijn collega's. Richard 'Beebo' Russell genoot geen pilotenopleiding en het is dan ook onduidelijk hoe hij erin slaagde op te stijgen. Mogelijk had hij geoefend met een vluchtsimulator.

Richard Russell hielp al 3,5 jaar onder meer de bagageafhandelaars en versleepte vliegtuigen op de luchthaven voor Horizon Air, een regionale dochter van Alaska Airlines. Hij was zonder problemen uit de achtergrondchecks gekomen. Door zijn functie had hij overal toegang toe en kon hij het bewuste toestel - leeg, maar met plaats voor 76 passagiers - zelf klaarzetten om ermee op te stijgen. 

Een "joyride die helemaal fout liep", zo omschreef sheriff Paul Pastor het opmerkelijke incident waarbij Russell zich van het leven benam. Russell ging vrijdagavond rond 20 uur op de internationale luchthaven van Seattle-Tacoma aan de haal met een Bombardier Q400, deed onder meer een soort van looping boven het water en liet het vliegtuig uiteindelijk na een dolle vlucht van meer dan een uur - geflankeerd door twee F-15's van de US Air Force - neerstorten op het nabijgelegen eiland Ketron in de Puget Sound.

REUTERS

Het gesprek van 'Rich' met de luchtverkeersleiding werd live uitgezonden en was online te horen. Russell gaf aan dat hij dolle pret had en dat hij geen hulp nodig had omdat hij dankzij videospelletjes wist om te gaan met het vliegtuig. Hij had geen vliegbrevet en het blijft daarom een raadsel hoe hij het complexe toestel toch de lucht in kreeg. Met de term 'videospelletjes' refereerde hij mogelijk aan software van een vluchtsimulator waarmee hij leerde vliegen. Inclusief de "ongelooflijke manoeuvres", zoals de CEO van Horizon Air, Gary Back, Russells onverwachte kunsten in de lucht noemde.

Russell vroeg op een bepaald moment ook naar de coördinaten van een rouwende orka die al meer dan twee weken haar dode baby bij zich draagt. Hij noemde zichzelf tijdens het contact met de luchtverkeersleiding verder een "gebroken kerel" met een "paar vijzen los": "Ik heb het nooit geweten, tot nu". Hij verontschuldigde zich bij zijn dierbaren: "Heel wat mensen geven om mij en zullen ontgoocheld zijn als ze horen wat ik heb gedaan". Net voor de fatale crash op het eiland Ketron drukte hij de hoop uit om "een moment van sereniteit te beleven". 

REUTERS

De familie van Richard Russell reageert verbaasd en geschokt en noemde hem een "trouwe echtgenoot" en "goede vriend". Russell had volgens de Daily Mail sinds 2010 een relatie met Hannah. "Beebo was een warme, meevoelende man", luidt het in de verklaring, die verwijst naar de bijnaam van Russell. 

De man was afkomstig van Key West in Florida, maar verhuisde op zijn zevende naar Alaska. Russell was in Wasilla als student een gevierd atleet en worstelaar. Hij trok daarna naar Coos Bay in Oregon, waar hij zijn vrouw Hannah leerde kennen tijdens zijn studies. Het koppel opende er een bakkerij, die ze na drie jaar verkochten. In 2015 verhuisden ze dan naar Sumner bij Seattle, dichter bij Hannahs familie. Russell trad in dienst bij Horizon Air zodat hij zelf makkelijk naar zijn eigen familie in  Alaska kon vliegen. Hij volgde nog studies omdat hij een managersfunctie bij de luchtvaartmaatschappij ambieerde.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

AFP23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Zijn laatste 10 minuten waren het beste van zijn leven, hij was eindelijk gelukkig, want hij had een uitweg gevonden. Luister naar zijn conversatie (@SeattlePI) met de "tower". "Nog een paar rondjes draaien, en dan we naar beneden".

 • marc van cauter

  Heel erg voor die jongen Nog slachtoffer van deze maaatschappij Triest

 • danny verbeeck

  Elke dag plegen mensen zelfmoord . Het waarom kunnen we deels begrijpen en deels niet. Rust zacht ,,

 • frieda van de wouwer

  Wat erg voor die jongen, geen familie of vrienden die er waren voor hem tijdens zijn veel te korte leven. Rust zacht.

 • John Rogers

  De arme stakker, wederom een zoveelste voorbeeld hoe deze waanzinnige samenleving de druk laat ontsporen.