Richard (37) weigert mee te doen aan “onnozele hype rond mondmaskers”, twee maanden later is hij zelf overleden aan coronavirus

Richard Rose.
Facebook Richard Rose.
“Laat me hier duidelijk over zijn: geen mondmasker voor mij. Ik trap niet in die onnozele hype en ik leef ook nog.” De boodschap die Richard Rose (37) op 28 april via Facebook verspreidde, duldde geen tegenspraak. Ruim twee maanden later is de oorlogsveteraan uit Port Clinton echter zelf overleden aan het coronavirus.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De man streed als militair mee in Irak en Afghanistan, maar het zou uiteindelijk een hardnekkige besmetting zijn die hem klein kreeg. Toen het nieuws van zijn overlijden bekend raakte, doken er honderden kwetsende reacties onder zijn oorspronkelijke Facebookpost op. “En nu ben je dood. Wedden dat je familie je toch liever een masker zien dragen had?”, klonk het onder meer. Ook een opmerking over “natuurlijke selectie” viel in de smaak. 

“Rick wordt op internet afgemaakt omdat hij een controversieel standpunt innam. Dat hoort natuurlijk ook niet”, zegt zijn vriend Nick Conley. “Je mag het niet met hem eens zijn, maar toon dan tenminste toch een beetje medeleven.”

“Serieuze tegenvaller”

Op 1 juli liet Rose weten dat hij al “enkele dagen later heel ziek was”. “Ik moet veertien dagen in quarantaine blijven. Ik heb positief getest op het coronavirus. Een serieuze tegenvaller, want ik had net een nieuwe job.” 

Een dag later klonk het nog onheilspellender. “Dit virus valt zwaar tegen. Ik ben al buiten adem van gewoon in mijn zetel te zitten.”

“Laat het een les zijn”

Op 3 juli had Rose genoeg van alle kritiek die hij moest incasseren. En dus stuurde hij een meme de wereld in. “Aan alle eikels met hun meninkjes: doe het niet in jullie broek als jullie me later in de hemel tegenkomen.” Een dag nadien zou hij de strijd tegen de ziekte definitief verliezen.

“Verschrikkelijk dat we hem nu kwijt zijn”, besluit Conley. “Laat het een les zijn voor diegenen die nog niet rechtstreeks in contact gekomen zijn met de infectie: er sterven wel degelijk mensen aan het coronavirus.”

Lees ook: Experts verontrust over stijgende coronacijfers: “Ja, hier is iets aan de hand” (+)
37 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert Croux

  Erger vind ik dat in Nederland +/- 40% zegt geen spuitje te willen krijgen als ze het ideale antimiddel beschikbaar gaan stellen.

 • kristel de breucker

  Als je zelf wat de wetenschap leest dan hoeven virologen zelfs niet te vertellen dat een mondmasker noodzakelijk is .. Dan weet je dat uit je eigen. Ik draag al van bij het begin een mondmasker niet alleen voor mezelf maar uit respect voor de anderen. En ik kan niet ademen wat een bla bla na een paar keer ben je dat wel gewoon.. Nu is er een verplichting of het veel uithaalt is de vraag nu lopen er nog veel zonder mondmasker ze lijken allemaal onsterfelijk..

 • rik gasket

  Joris peeters. Was net in Brussel en het liep er vol met mensen zonder masker. En dat waren geen Amerikanen. Trouwens, met masker kan je ook nog steeds besmet geraken. Ter info ; ik draag wel een masker. Vanaf dag 1 vd lockdown. .

 • Joris Peeters

  Nogmaals het bewijs dat de gemiddelde Amerikaan niet gehinderd door enige kennis, niet van de slimste is.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Mondmasker, geen mondmasker ? Het maakt niet uit. Niemand zal trouwens weten of het mondmasker hem al dan niet de das heeft omgedaan. De rest is geleuter van de peuter.