Rice roept China op met Dalai Lama te praten

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Condoleezza Rice heeft er vandaag bij China op aangedrongen zijn Tibet-beleid te wijzigen en besprekingen aan te gaan met de Dalai Lama. Een dialoog met de in ballingschap levende geestelijk leider van de Tibetanen is volgens Rice nodig om een oplossing te bereiken voor de grieven van de Tibetanen. Ze noemde de Dalai Lama een persoon van groot moreel gezag voor mensen in de hele wereld.

India
Rice sprak met verslaggevers na een gesprek met haar Indiase ambtgenoot Pranab Mukherjee. Die zei dat Tibetanen hun religieuze activiteiten in India kunnen blijven voortzetten, maar dat India geen politieke activiteiten zal toestaan die zijn betrekkingen met andere landen in gevaar brengen.

Sikkim
Eerder vandaag hield de politie in Noordoost-India een kleine vijfhonderd Tibetaanse ballingen tegen die naar de aan China grenzende deelstaat Sikkim wilden optrekken. De Tibetanen waren donderdag vertrokken vanuit West-Bengalen en wilden via de Nathu La pas in Sikkim naar China oversteken om daar te demonstreren tegen de onderdrukking van hun Tibetaanse broeders.

Hongerstaking
Secretaris-generaal Ugyen Tsewang van het Noordoost-Tibetaanse Jeugdcongres, dat de mars organiseert, dreigde met een hongerstaking als de Indiase autoriteiten de demonstranten blijven verbieden naar China op te trekken. "Wij willen het opnemen tegen de Chinese politie, niet tegen de Indiase politie", zei hij. (novum/kh)

UNKNOWN