Reynders wil imams in Algerije en Marokko laten opleiden

De Belgische vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Algerijnse president Abd al-Aziz Bouteflika. Reynders heeft bij zijn bezoek aan Algerije geopperd dat Belgische imams in Marokko en Algerije opgeleid zouden kunnen worden.
BELGA De Belgische vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders en de Algerijnse president Abd al-Aziz Bouteflika. Reynders heeft bij zijn bezoek aan Algerije geopperd dat Belgische imams in Marokko en Algerije opgeleid zouden kunnen worden.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft bij zijn bezoek aan Algerije geopperd dat Belgische imams in Marokko en Algerije opgeleid zouden kunnen worden. Dat deed hij na een ontmoeting met de Algerijnse minister van Religieuze Zaken, Mohamed Aïssa. Reynders zal het idee voorleggen aan de Moslimexecutieve.

Directe inmenging van de Marokkaanse of Algerijnse autoriteiten bij het beleid van de islamitische erediensten in België is ondenkbaar, benadrukt Reynders. De minister oppert wel dat Marokko en Algerije, zoals Diyanet dat doet bij de Turkse gemeenschap, meer invloed zou kunnen uitoefenen op de Belgische moslims, en dan meer bepaald moslims van Marokkaanse en Algerijnse origine, in samenwerking met de Belgische instanties.

Aanpak van radicalisering en terrorisme

"We willen de financiering van de islamitische erediensten vanuit de Golfstaten afsnijden. Maar door wat moeten we die vervangen? Marokko en Algerije lijken een vorm van islam uit te dragen die meer verenigbaar is met onze waarden. Het is daarom niet ondenkbaar dat die twee landen bijvoorbeeld kunnen deelnemen aan de vorming van onze imams", aldus de minister. Volgens hem kan België ook leren van de manier waarop Algerije radicalisering en terrorisme aanpakt.
De Algerijnse religieminister gaf te kennen dat zijn land bereid is om onze imams te ontvangen. In ons land zal het idee nu worden voorgelegd aan de Moslimexecutieve.

Gezondheidsproblemen

Reynders eindigde gisterenavond zijn tweedaagse missie in de hoofdstad Algiers met een ontmoeting met de Algerijnse president, Abdelaziz Bouteflika. Het was lange tijd niet duidelijk of het onderhoud zou kunnen plaatsvinden, aangezien de president kampt met gezondheidsproblemen na een beroerte en nog zelden publieke optredens maakt. Er werd onder meer afgesproken om de contacten tussen de veiligheids- en inlichtingendiensten tussen beide landen te versterken. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronald Van Roy

  Belastinggeld voor godsdienst, moest al jaren afgeschaft zijn. Wil je een god betaal er dan zelf voor .

 • Filip De Cononckx

  Zou het misschien niet beter zijn af te spreken dat beide landen (en ook andere) gewoon hun i-mannen bijhouden.

 • patrick morel

  Opleiding in het Frans en Arabisch "et pour les flamands la meme chose". Inburgering hebben ze niet nodig, ze passen zich toch moeilijk aan. Reynders bij gebrek aan beter loopt die daar ook al 25 jaar rond met de nadruk op rondlopen.

 • Paul Oste

  Opleiden in Marokko? en ginder laten hebben hier niks te zoeken.

 • chantal vanlaere

  Stop met die nonsens , religie moet de staat hem niet mee bemoeien , als men religie wil beleven moeten ze het zelf betalen ,