Reynders veroordeelt Russische acties in Straat van Kertsj in naam van België: “We maken ons zorgen”

AP
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders veroordeelt de recente Russische acties in de Straat van Kertsj. Dat deed hij op de jaarlijkse ministerraad van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in naam van België.

"België is erg bezorgd over de militaire aanwezigheid van Rusland in de Zee van Azov en over de militarisering van de regio", zo verklaarde Reynders aan een vijftigtal delegaties in Milaan. 

Reynders veroordeelde dat Rusland op 25 november "met geweld" drie Oekraïense schepen tegenhield en bovendien is overgegaan tot het vasthouden van matrozen, van wie er sommigen gewond zijn geraakt. Hij riep op tot de onmiddellijke vrijlating van de 24 Oekraïense zeelui. Kiev zegt dat het sinds de arrestatie geen contact meer met hen heeft gehad.

"De akkoorden van Minsk zijn de sleutel" om tot een oplossing te komen voor het conflict tussen Moskou en Kiev, stelt Reynders nog. Hij roept "alle partijen tot een duurzaam staakt-het-vuren" op "met als eerste onvoorwaardelijke maatregel de terugtrekking van de zware wapens in de buurt van de frontlijn." 

Bekijk ook:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Rudy Robyn

    Beste Didier, stop met die onzin aub, jij weet toch zeer goed waar de Straat van Kertsj en de Zee van Azov ligt. Anders laat het eens opzoeken door je medewerkers. Enkel Rusland en Oekraine grenzen aan deze wateren, dus waar bemoeien we ons mee? De gewone burger verhongerd in Oekraine en heeft geen verwarmng, en nog veel meer miserie.......waarom lezen we dit niet in europa???? schande

  • Philippe JANSSENS

    typisch voor een belgische politieker, niet in eigen naam maar in naam van een maatschappij die niet achter hem staat de beslissingen van een ander land veroordelen. Als het fout loopt was het belgie en kan de politieker rustig verder doen.