Reynders is "onder de indruk van Albanese hervormingen voor EU-lidmaatschap"

Didier Reynders.
BELGA Didier Reynders.
Net als gisteren in Montenegro hamerde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) ook in de Albanese hoofdstad Tirana op de uitvoering van de wetswijzigingen die het land de afgelopen maanden al gedaan heeft in het kader van een EU-lidmaatschap. "Ik ben onder de indruk van de wetten die al gewijzigd zijn", zei Reynders tijdens een persconferentie met zijn Albanese ambtgenoot Ditmar Bushati. "Maar essentieel in dit proces is dat die wetten ook uitgevoerd worden."

De verdere hervorming van de rechterlijke macht moet voor Reynders bovenaan de agenda staan, want georganiseerde misdaad en corruptie zijn de voornaamste problemen waarmee het land kampt. Sinds juni 2014 heeft het zuidelijke Balkanland de status van kandidaat-lid van de Europese Unie. Voor die noodzakelijke hervorming van de rechterlijke macht bood Reynders Belgische hulp aan. "Die hervorming van de rechterlijke macht is belangrijk voor het vertrouwen dat burgers, maar ook investeerders, hebben in de rechtsstaat", aldus de Belgische minister.

De twee ministers bespraken tijdens een tête-a-tête ook de regionale integratie van de landen in de westelijke Balkan. Ook daar bood Reynders Belgische hulp aan. "Wij werken al sinds de Tweede Wereldoorlog samen met Nederland en Luxemburg binnen de Benelux, en staan bijvoorbeeld de Baltische staten bij in dat proces", zei de vicepremier. "Waarom zouden we niet hetzelfde doen voor de landen in de westelijke Balkan?"

Tijdens de door de Albanese pers druk bijgewoonde persconferentie kondigde Reynders ook aan dat België materiaal stuurt naar het zuiden van het land, dat de afgelopen weken getroffen werd door zware overstromingen. Donderdag komen 100 tenten, 100 winterkits en 500 dekens aan in Tirana.