Reynders: "Er moet een nieuw evenwicht met Rusland worden gevonden"

Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders met zijn Russische collega Sergey Lavrov.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders met zijn Russische collega Sergey Lavrov.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft vandaag in Moskou zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov ontmoet. De twee ministers hebben tijdens hun onderhoud de evolutie van de relaties tussen België en Rusland aangesneden, in het licht van de Europese economische sancties tegen Rusland, de crisis in Oekraïne, het respect voor de mensenrechten en de crisis in het Midden-Oosten. Lavrov benadrukte het belang van de economische banden tussen beide landen, Reynders riep op tot het "vinden van een nieuw evenwicht" in de onderlinge verstandhouding.

Zowel België als Rusland wil dat het staakt-het-vuren in de conflictgebieden in Oost-Oekraïne blijft duren. "De OVSE moet daaover waken", zei Reynders. De minister legde uit dat het beschermen van de mensenrechten op heel het Oekraïense grondgebied moet gebeuren, terwijl Oekraïne ook nood heeft aan hervormingen - vooral een decentralisatie van de macht.

Wat de economische relaties tussen België en Rusland betreft, wees Lavrov op de "actieve samenwerking". "Gedurende de eerste negen maanden van het jaar werd er voor 10 miljard dollar handel gevoerd, een groei van 16 procent vergeleken met vorig jaar.

Nieuw evenwicht
"Het doel is niet Rusland isoleren, maar een nieuw evenwicht vinden", aldus Reynders. Volgens de MR-minister willen de Belgische bedrijven die niet getroffen worden door de sancties gewoon hun activiteiten met hun Russische partners voortzetten. Reynders verwees ook naar de economische impact van de sancties.

Lavrov: "Het is jammer dat de Europese verantwoordelijken denken dat de sancties voor een betekenisvolle verandering kunnen zorgen in de Oekraiënse situatie en op die manier negeren wat Rusland voor Oekraïne heeft gedaan, zowel financieel als politiek".