Reynders bezoekt Hiroshima: “België ijvert voor een verbod op kernproeven”

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is op bezoek in Japan.
BELGA Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is op bezoek in Japan.
Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) is vandaag in de Japanse stad Hiroshima. Hij herhaalde er dat ons land als niet-permanent lid van de VN-Veiligheidsraad de komende twee jaar wil ijveren voor een verbod op kernwapens.

Vicepremier Reynders kwam gisteravond aan in Hiroshima, de stad die in 1945 compleet vernield werd door de allereerste atoombom uit de geschiedenis. De stad is een symbool geworden voor de strijd tegen kernwapens. Reynders bezocht er het Vredesmonument en had een ontmoeting met de burgemeester, Kazumi Matsu. De minister sprak er ook met een overlever van het drama.

Didier Reynders bezocht het Vredesmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de atoombom die Hiroshima vernielde in 1945.
BELGA Didier Reynders bezocht het Vredesmonument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de atoombom die Hiroshima vernielde in 1945.

"We zullen erover waken de geest van Hiroshima in de komende twee jaar te bewaren", zei Reynders. Ons land wil zich vanuit de VN-Veiligheidsraad blijven inzetten voor een verbod op kernproeven, bijvoorbeeld in Noord-Korea, en voor de inwerkingtreding van het Verdrag voor een volledig verbod op die proeven, verzekerde hij. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties nam die tekst in 1996 al aan, maar het verdrag moet nog geratificeerd worden door een aantal kernmachten (China, de VS, India, Pakistan, Iran, Israël en Noord-Korea) voor het in werking kan treden.

"Ik ben ervan overtuigd dat als Noord-Korea het verdrag onderschrijft, we een cruciale stap zetten in de richting van een volledige denuclearisering van het Koreaanse schiereiland en dat moet een van de voorwaarden zijn voor elk toekomstig akkoord", zei Reynders. Maar daarvoor moeten ook de andere landen mee, klonk het. "Als niet iedereen stappen vooruit zet, zal het moeilijk zijn om Noord-Korea te overtuigen.”
27 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • JAN krommentak

  En stapelt nucleaire bommen op in eigen land !

 • jan wuyts

  Reynders de man van de snoepreisjes !!!

 • Daniel Wouters

  Men benoemd dat netwerking dat is al voor later,voor postje bij de NATO,NAVO,Europees parlement enz,het draai allemaal rond wie je kend,ja Didier ligt goed in de markt.

 • Kristof Van Herck

  wablief? en in belgie liggen geen kernwapens opgeslagen ofwa? wie stemt er eigenlijk op dat mislukt zonnebank-model?!

 • stan mestach

  maar heeft zelf kernbommen op zijn grondgebied en koopt de vliegtuigen om ze te droppen hoe hypocriet