Reynders bevestigt: één Belg aan boord van gecrasht vliegtuig

Air Algérie charterde het vliegtuig bij het Spaanse Swiftair.
AP Air Algérie charterde het vliegtuig bij het Spaanse Swiftair.
Zowel Mali als Burkina Faso hebben gezegd dat het vermiste verliegtuig van Air Algérie is neergestort in Mali. De president van Mali, Ibrahim Boubacar Keïta, meldde eerder dat het wrak van het toestel was gezien in het noorden van zijn land, tussen Aguelhoc en Kidal. Staatstelevisie in Mali heeft nu bevestigd dat het wrak inderdaad gevonden is, in het zuiden van het land. Minister Reynders bevestigde de aanwezigheid van een Belg op de vlucht.

Een buitenlandse diplomaat en lokale autoriteiten hebben bevestigd dat het toestel in de buurt van Gao ligt, vlakbij de grens met Burkina Faso. Volgens de staatstelevisie gaat president Ibrahim Boubacar Keïta van Mali vrijdag naar de rampplek.

Onder de slachtoffers zijn onder anderen vijftig Fransen en vier Duitsers, aldus de verkeersminister van Burkina Faso Jean Bertin Ouedraogo. Of er overlevenden zijn, is nog niet bekend.

Legerleider Gilbert Diendere uit Burkina Faso heeft gezegd dat het vliegtuig bij het dorpje Boulikessi in Mali is neergestort, op ongeveer 50 kilometer van de grens met Burkina Faso. Volgens Diendere, die door president Blaise Compaore is benoemd tot hoofd van het crisisteam dat is belast met de zoektocht naar het vliegtuig, zijn er brokstukken en menselijke resten gevonden.

"Eén Belgisch slachtoffer"
Er was ook één Belgische vrouw aan boord. "Er heeft een familie contact met ons opgenomen die zegt dat een vrouwelijk familielid op het vliegtuig zat. Maar zolang we de passagierslijst niet gezien hebben, kunnen we dat niet bevestigen", zei de woordvoerder van de FOD Buitenlandse Zaken eerder vandaag.

Even was er sprake van een tweede Belgische slachtoffer met de dubbele nationaliteit, maar dat blijkt onjuist.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius verklaarde dat het toestel mogelijk in slecht weer is terechtgekomen. Volgens hem had een zoektocht met twee Franse gevechtsvliegtuigen in de regio van Gao, in het noorden van Mali, niets opgeleverd. "Ondanks intensieve pogingen hebben we geen spoor van het toestel gevonden", aldus de minister."De minister denkt aan de familieleden en vrienden van het slachtoffer en wenst hun veel sterkte", aldus het persbericht van de FOD Buitenlandse Zaken. Ook Elio Di Rupo betuigt zijn deelneming.

Er waren 116 inzittenden aan boord, waaronder een zeskoppige Spaanse crew. Verder zaten op de vlucht zeker 51 Fransen, 24 Burkinezen, 8 tot 10 Libanezen, 6 Algerijnen, 5 Canadezen, 4 Duitsers, 2 Luxemburgers, één Zwitser, één Nigeriaan, één Kameroenees, één Malinees, één Oekraïener, één Roemeen en één Egyptenaar. Dat zegt Air Algérie. Een woordvoerder voegde daar tijdens een persconferentie aan toe dat alle passagiers op het vliegtuig in transit waren, ofwel voor Europa, ofwel voor het Midden-Oosten, ofwel voor Canada.

Neergestort in Mali
Volgens brigadegeneraal Koko Essien, bevelhebber van de VN-missie in Timboektoe, is het vliegtuig is neergekomen tussen Gao en Tassalit. Twee Franse gevechtsvliegtuigen die in Mali zijn gestationeerd, zijn opgestegen om het wrak van het toestel van Air Algérie in het noorden van het West-Afrikaanse land te zoeken. Volgens de president van Mali, Ibrahim Boubacar Keita, is het wrak gevonden in het noorden van het land, tussen Aguelhoc en Kidal. Dat zei hij tijdens een vergadering in Bamako.

Al van bij de eerste berichten bestond het vermoeden dat veel Fransen aan boord waren. De Franse staatssecretaris voor Transport, Frédéric Cuvillier, sprak die vrees uit. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft al een noodnummer opgericht, te bereiken op (+33) 1 43 17 56 46.

Contact verloren
Het is nog onduidelijk wat de oorzaak van de crash is. "De luchtvaartnavigatiediensten hebben 50 minuten na het opstijgen het contact verloren met een vliegtuig van Air Algérie dat de verbinding Ouagadougou - Algiers verzorgde", zo citeert het persbureau APS uit de mededeling van het bedrijf. De vlucht werd door Air Algérie uitgevoerd met een McDonnell Douglas MD-83 van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Swiftair.

Op het moment dat vlucht AH5017 van de radar verdween, om 3.55 uur Belgische tijd, had het vliegtuig zich boven het grondgebied van Mali moeten bevinden. Het toestel had al om 7.10 uur moeten landen, maar is niet op zijn bestemming aangekomen. Dit betekent ook dat het nieuws van de vermiste vlucht pas uren later naar buiten is gebracht.

Koerswijziging
"Niet ver van de grens met Algerije heeft de bemanning van het toestel van Air Algérie de vraag gekregen om door de slechte zichtbaarheid een omweg te maken", zegt een medewerker van Air Algérie die anoniem wenst te blijven.

"Die vraag is er gekomen door de slechte zichtbaarheid en om te vermijden dat het tot een botsing zou komen met een ander vliegtuig, op de lijn Algiers-Bamako." Het contact werd verbroken na de koerswijziging.

"Risicovolle route"
In het noorden van Mali wordt sinds vorig jaar gevochten met moslimextremisten. Maar een hooggeplaatste Franse ambtenaar zei dat het onwaarschijnlijk is dat de strijders in Mali wapens in handen hebben om een vliegtuig neer te schieten. De kortste vluchtroute wordt door de VS als een "risicovolle" bestempeld. Dat blijkt uit de grafiek van de Wall Street Journal.

Volgens een mededeling op de website van Swiftair bevinden zich 110 passagiers aan en zes bemanningsleden (twee piloten en vier crewmembers) boord van het toestel. "Er waren waarschijnlijk Fransen aan boord", zegt de Franse minister van Transport Frederic Cuvillier. Volgens de Spaanse pilotenvakbond Sepla zijn de zes bemanningsleden wel afkomstig uit Spanje. Het toestel werd door Air Algérie gecharterd van het Spaanse Swiftair.

In dit gebied is vlucht AH5017 vermoedelijk neergestort.
Mashable In dit gebied is vlucht AH5017 vermoedelijk neergestort.
WSJ