Reynders: “Belgische F-16's keren misschien volgend jaar terug naar Midden-Oosten”

Didier Reynders (links) praat met de secretaris-generaal voor de NAVO Jens Stoltenberg (tweede van rechts) in Washington tijdens een fotomoment.
REUTERS Didier Reynders (links) praat met de secretaris-generaal voor de NAVO Jens Stoltenberg (tweede van rechts) in Washington tijdens een fotomoment.
België kan volgend jaar opnieuw de F-16's inzetten voor de militaire operaties van de door de VS geleide internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Didier Reynders donderdag verklaard vanuit Washington.

België zou bijdragen aan de luchtoperaties, maar eerder vanaf de tweede helft van 2020, aldus Reynders na een bijeenkomst van ministers in Washington. Deze mogelijkheid zal als "optie" worden opgenomen in het militaire operatieplan voor 2020, dat de minister binnenkort aan het parlement en de regering zal voorstellen.

In 2014 stapte België in de internationale coalitie tegen IS die geleid wordt door de VS. Eind september 2014 werden zes gevechtsvliegtuigen ingezet in de Jordaanse basis Al Azraq. Begin 2018 nam Nederland die taak van de Belgen over.

Beurtrol

België en Nederland hadden een beurtrol afgesproken om vanop Al Azraq met hun F-16's mee ten strijde te trekken tegen IS, waarbij de twee landen elkaar om de zes maanden zouden aflossen. Maar omdat Nederland zijn vliegtuigen niet tijdig klaar kon krijgen, deed België bijkomende inspanning. De laatste Belgen keerden in januari 2019 terug uit Jordanië. Daarmee viel het doek over meer dan vier jaar Belgische deelname aan de operatie Desert Falcon.

De Belgische F-16's waren actief van oktober 2014 tot midden 2015 en dan nog eens van juli 2016 tot eind december 2017.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ronny Biesen

  Geld genoeg daar precies!! Nieuwe F35's, 50 miljoen voor hangar, 4 miljoen voor ontmijning en nu ook nog dit erbij. En waarom? Om de rommel van de VS op te kuisen? Dat Trump zijn rommel zelf betaald.

 • August Leemans

  De koerden stapten ook in een coalitie met de VS. Trump nam het over, liet het vechten aan hen en stak hen toen een mes in de rug. Ik zou eerst maar eens nadenken of het echt met de VS moet zijn. Nu speelt hij onder één hoedje met Erdogan en stuurt alle IS strijders terug naar Europa. Hij wil hier de boel echt verzieken.

 • Feline Noé

  Welke IS? We hebben daar nu vooral niets meer te zoeken. Er is IS in Jemen en Libië als we echt IS zoeken, dus dit is totaal onzin en verspilling van ons geld dat aan onze eigen nationale cultuur kan uitgegeven worden, waar we blijkbaar te weinig geld voor hebben.

 • Filiep Lapeire

  Hoeveel keer werden we al bericht dat IS verslagen is? IS zal enkel verslagen zijn wanneer het volledige gedachtegoed uitgeroeid is!

 • Jonas Buyle

  Goe zot ja. Wie kiest eigenlijk de doelwitten uit? De Amerikanen en hun inlichtingendiensten zelf zeker, hopelijk niet te veel oorlogsmisdaden, niet te veel onschuldigen dood wiens omgeving dan radicaliseerd.. Blijf daar gewoon weg.