Reuters-journalisten in Myanmar vrijgelaten na meer dan 500 dagen in de cel

Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) lopen als vrij man de gevangenis uit.
REUTERS Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) lopen als vrij man de gevangenis uit.
Onder de 6520 gevangenen die Myanmar vandaag heeft vrijgelaten, bevinden zich ook de twee journalisten van persbureau Reuters. Wa Lone en Kyaw Soe Oo zijn de gevangenis in een buitenwijk van Yangon uitgelopen na meer dan 500 dagen achter de tralies. Dat melden getuigen volgens persbureau Reuters.

“De twee Reuters-journalisten zijn vrijgelaten nadat de leiders het nationaal belang op lange termijn in overweging hebben genomen”, aldus regeringswoordvoerder Zaw Htay in een korte eerste reactie.

Beide journalisten werden omgeven door media en mensen die hen geluk wilden wensen. De 33-jarige Wa Lone stak een duim op en zei dat hij dankbaar was voor alle internationale inspanningen om hen vrij te krijgen. “Ik ben echt heel blij en opgewonden om mijn familie en collega’s te zien. Ik kan niet wachten om naar de redactie te gaan”, zei hij. De 29-jarige Kyaw Soe Oo lachte en zwaaide naar de verslaggevers.

Geheime documenten

Wa Lone en Kyaw Soe Oo werden in december 2017 opgepakt toen ze onderzoek deden naar een bloedbad op Rohingya in de staat Rakhine. 

Volgens openbare aanklagers waren de twee in het bezit van geheime overheidsdocumenten toen ze door de verkeerspolitie werden gecontroleerd. Ze hadden volgens de rechters de wet op de Staatsgeheimhouding overtreden en zich niet gehouden aan de journalistieke deontologie. 

In september vorig jaar werden Wa Lone en Kyaw Soe Oo veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf voor het overtreden van de wet op de staatsgeheimen.

“Erin geluisd”

De journalisten en hun advocaten hebben altijd volgehouden dat de politie hen erin heeft geluisd. De agenten zouden de documenten bij hen hebben verstopt om zo hun verslaggeving te onderdrukken. 

Nog maar enkele dagen geleden verwierp het Hooggerechtshof het beroep van de journalisten. De regering in Myanmar, de facto geleid door Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, stond onder zware internationale druk om de journalisten vrij te laten. Hun werk leverde hen al een Pulitzerprijs op, en samen met andere journalisten werden ze eind vorig jaar verkozen tot Personen van het Jaar door het Amerikaanse tijdschrift Time.

President Win Myint verleende vorige maand ruim negenduizend gevangenen, onder wie zestien buitenlanders, gratie. Het is gebruikelijk in Myanmar dat de autoriteiten gevangenen vrijlaten “als gebaar naar het nieuwe jaar van Myanmar”, dat begon op 17 april.

Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) staan de pers te woord.
REUTERS Wa Lone (33) en Kyaw Soe Oo (29) staan de pers te woord.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.