Reusachtig gat in ijs Antarctica verbaast pooldeskundigen

De contouren van het gat zijn goed zichtbaar.
University of Bremen De contouren van het gat zijn goed zichtbaar.
Een enorm gat in het ijs van Antarctica houdt pooldeskundigen bezig. Het is maar liefst 80.000 vierkante kilometer groot en ligt honderden kilometers van de ijsrand vandaan. "Een opmerkelijk gat", zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit van Utrecht.

"Mysterieus? Nee, dat is het niet echt", reageert Van den Broeke als hij hoort over het gat in de Weddell Sea op Antarctica. "Het is opmerkelijk, maar zoiets is in de jaren 70 ook waargenomen. En toen is er ook onderzoek naar gedaan."

Wetenschappers storten zich nu weer op het fenomeen, dat vorig jaar voor het eerst na bijna 40 jaar weer werd waargenomen. Ze hopen nog meer te weten te komen over het enorme gat. Begrijpelijk, stelt Van den Broeke. "Nu zijn er veel meer mogelijkheden om onderzoek te doen, met bijvoorbeeld satellieten."

Onderzoekers gaan ervan uit dat het gaat om een zogenaamde polynya. Dit soort gebieden met open water, omringd door zee-ijs, komen vaker voor, meestal in kustgebieden. Onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld een obstakel onder water, verandert de zeestroming. Warm water stroomt daardoor aan de oppervlakte en bevriest niet, terwijl de koude stroming eromheen wel bevriest. Ter hoogte van het warme water ontstaat dan een gat. 

"Vreemd"

Kent Moore, hoogleraar atmosferische fysica aan de Universiteit van Toronto, vindt het echter vreemd dat dit gat zo ver van de ijsrand vandaan is. "Dit is honderden kilometers van de rand. Als we geen satelliet hadden, zouden we niet weten dat het daar was", zegt hij tegen de website Vice. Hij denkt dat het gat ontstaat door processen die nog niet bekend zijn. Of het komt door klimaatverandering? Dat is "te voorbarig", zegt hij.

Moore werkt samen met de Southern Ocean Carbon and Climate Observations and Modelling (SOCCOM) bij de Universiteit van Princeton. Dat instituut deed eerder onderzoek naar de vorming van polynya's en hun invloed op de oceaan en atmosfeer. Zij stellen dat weinig echte metingen zijn gedaan in verband met dit "zeldzame fenomeen".

Recent is hun meetapparatuur echter bij toeval in het gat terechtgekomen. De wetenschappers hopen nu met behulp van de data die dit heeft opgeleverd, het gebruik van diepzeeboten en satellietbeelden nieuwe informatie te vergaren en het mysterie te ontrafelen, laten ze weten op hun website.
10 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jurgen de noor

  Vulkanen op de oceaanbodem zijn super actief met resultaat dat het water opwarmt. Het warme water komt steeds verder en de noordpool krijgt minder ijs. Orkanen gaan daardoor verder en heviger. De auto is alleen vervuilend merkbaar voor lokaalmilieu. Op wereldvlak stelt dat niks voor, en al helemaal niet tov vliegtuigen, boten en industrie. Is nog geen 1% Geldklopperij eerste klas.

 • Jan De Korte

  Inderdaad iedere gelegenheid om het woord klimaatverandering te laten vallen zal men niet laten liggen. Klimaatverandering??? waarom juist op deze plaats? Denk nu toch een beetje na?

 • Alfons Hendrickx

  ooit was er een ijstijd;en de evolutie doet alle veranderingen op de wereld en wij mogen blij zijn dat we er aan kunnen deelnemen en alle veranderingen zien en aanvaren, en ons aanpassen , gebeurd al miljoenen jaren

 • james vroman

  het is het gat in de Belgische begroting ..

 • De Waen Luc

  Johan Apatride U hebt gelijk denk ik...de vulkaanactiviteit wereldwijd is toegenomen, er ginder zijn er veel (80% van alle vulkanen liggen onder water)..Voor de rest ...wil met eindelijk eens ophouden met die "klimaatverandering" zever..het klimaat veranderd constant..niks met ons te maken,,,laat staan dat we iets kunnen tegen doen..tenzij we de zon en ruimtestraling kunnen manipuleren..