Resultaten eerste Democratische voorverkiezing laten uren op zich wachten door problemen met verkiezingsapp

Democraten in Des Moines (hoofdstad van Iowa) brengen hun stem uit op presidentskandidaat en voormalig vicepresident Joe Biden. (4/02/2002)
AP Democraten in Des Moines (hoofdstad van Iowa) brengen hun stem uit op presidentskandidaat en voormalig vicepresident Joe Biden. (4/02/2002)
In de Amerikaanse staat Iowa kwamen maandagavond Democraten samen om hun kandidaat voor het presidentschap van de VS te kiezen. Zij mochten als eerste in het land stemmen op een van de kandidaten die het in november waarschijnlijk op zal nemen tegen president Donald Trump. De verkiezing lijkt echter op een deceptie uit te lopen. Een speciale app die de verkiezingsresultaten moest verwerken, faalde. De Democratische partij gaat vandaag (Amerikaanse tijd) geen resultaten meer bekendmaken, meldt Bloomberg. Pas morgenochtend (in België: na de middag) worden de resultaten er verwacht.

Dit artikel wordt voortdurend bijgewerkt met de laatste informatie.

“25 procent van de kiesdistricten heeft resultaten doorgegeven, en de eerste cijfers wijzen op een opkomst die vergelijkbaar is met die van 2016", aldus een persverklaring van de Democratische Partij in Iowa. Maar volgens dezelfde partij zijn er “inconsistenties” aangetroffen in de aangeleverde gegevens. Dat komt volgens de Democraten in Iowa echter zeker niet door hackers of inmenging van buiten. Het zou simpelweg om een “rapportageprobleem” gaan. Verschillende bronnen bij de campagneteams melden echter dat zij al van de Democratische Partij in Iowa te horen hebben gekregen dat zij pas in de loop van dinsdag de officiële uitslag mogen verwachten. 

Muntje opgooien

Hoewel er geen officiële resultaten zijn, doken in de loop van de avond foto's en video's op van de verschillende bijeenkomsten. In sommige districten was het een nek-aan-nekrace tussen de verschillende kandidaten. In tenminste één district behaalden Elizabeth Warren en Pete Buttigieg precies evenveel stemmen, en moet het opgooien van een muntje de winnaar bepalen. 

Door naar New Hampshire

Ook de kandidaten konden niet blijven wachten op de uitslag. Alle kandidaten hielden al een toespraak voor hun achterban. “Want alle kandidaten gaan vannacht nog van hier naar de volgende voorverkiezingen, naar New Hampshire, om daar campagne gaan te voeren”, aldus onze correspondente Greet De Keyser. Zij is aanwezig op de ‘watch party’ van voormalig vicepresident Joe Biden, die heel optimistisch blijft over de komst van de resultaten. 

Ook Warren blijft strijdbaar: “We zullen niet opgeven. Voor grote problemen hebben we nog grotere oplossingen. Ik ben hier vanavond omdat ik geloof dat grote dromen nog steeds uit kunnen komen", aldus de senator. 

Ook Pete Buttigieg vertrekt naar New Hampshire om zijn campagne daar verder te zetten. Zijn campagneteam vertrekt in Iowa met een “gevoel van overwinning”, laat hij weten. 

 Pete Buttigieg sprak zijn aanhangers toe in Des Moines in Iowa.
AFP Pete Buttigieg sprak zijn aanhangers toe in Des Moines in Iowa.

In Iowa worden traditiegetrouw de eerste voorverkiezingen voor de presidentsrace gehouden. In schoolpanden, buurthuizen en andere openbare gebouwen mogen zij als eerste in het land stemmen op een van de elf Democratische kandidaten.

Oud-vicepresident Joe Biden en senator Bernie Sanders zijn in de recente peilingen het populairst onder de kiezers van de staat. Maar het is lastig de uitkomst te voorspellen, omdat leden tijdens zo'n partijbijeenkomst van kandidaat mogen wisselen. Als namelijk blijkt dat een kandidaat niet de drempel haalt van 15 procent van de stemmen, mogen de kiezers van die kandidaat op iemand anders stemmen. In dit artikel leggen we precies uit hoe de voorverkiezingen in zijn werk gaan

Kandidate Elizabeth Warren spreekt haar aanhang toe in Des Moines, Iowa. (03/02/2020)
AP Kandidate Elizabeth Warren spreekt haar aanhang toe in Des Moines, Iowa. (03/02/2020)

Trump grote winnaar bij Republikeinen

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zoals verwacht met een overweldigende meerderheid de eerste voorverkiezing van de Republikeinse partij gewonnen in de staat Iowa. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Volgens The New York Times slaagde Trump erin 96 procent van de stemmen binnen te halen, nadat de resultaten van meer dan drie vierde van de kiesdistricten bekend zijn. De tegenstanders van Trump, Joe Walsh en Bill Weld, geraakten niet boven de 2 procent. De Republikeinse partijen in verschillende staten hebben hun voorverkiezingen geannuleerd dit jaar wegens de populariteit van Trump.

De campagnemanager van Trump had geen goed woord over voor de problemen bij de Democratische voorverkiezingen. “Het zou vanzelfsprekend zijn dat men aan de eerlijkheid van het proces twijfelt. En dit zijn de mensen [Democratische Partij, red.] die onze gezondheidszorg moeten runnen?", aldus campagnestrateeg Brad Parscale. 
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marie Vanakker

  Beter geen verkiezingen houden. Wat die gasten ginder hebben is toch meer een dictatuur dan een democratie. Hopelijk wint Trump en kruipen de Amerikanen helemaal terug achter hun muur. Waar ze dan alle macht en invloed over ons en de rest van de wereld zullen verliezen.

 • eddie deleener

  sukkelaars, denk dat Trump zich een breuk lacht, en terecht. Beter geen verkiezing houden, winnaar is nu al gekend

 • Jos Huibers

  En die gaan een wereldmacht besturen, ze kunnen.beter nog met de hand tellen, Trump lacht zich een kriek. Wat zou de media doen indien het de republikeinen waren vraag ik me af?

 • Jan Boden

  Met het impeachment van Trump hadden ze veel minder tijd nodig.

 • Fons Casteels

  Ik heb de indruk dat Peter Janssens niet weet dat de presidentsverkiezingen niet beslist worden in aantal kiezers (%), maar in aantal kiesmannen. En de uitslag was: Trump 304, Clinton 227. Dat was de uitslag, beste.