Resolutie Bulgaarse weeshuizen valt slecht bij Burgaars parlement

Chris Dusauchoit en Karel De Gucht trokken naar Bulgarije en kaartten het probleem aan.
UNKNOWN Chris Dusauchoit en Karel De Gucht trokken naar Bulgarije en kaartten het probleem aan.

De resoluties van Kamer en Senaat over de toestand in bepaalde weeshuizen in Bulgarije is in het verkeerde keelgat geschoten bij de voorzitter van de Bulgaarse nationale assemblee. Hij vindt de resoluties en de "excessieve politisering" van de problematiek niet de beste manier "om ons te helpen", zo schrijft hij in een brief aan zijn collega van de Belgische Senaat, Armand De Decker.

Uitgebreid programma
In de resolutie vraagt de Senaat aan de regering om de problematiek hoogdringend op de Europese agenda te plaatsen om de Bulgaarse overheid aan te moedigen, aan te zetten en te helpen om een einde te maken aan de mensonterende leefomstandigheden in de weeshuizen en instellingen voor gehandicapten. Daarnaast moet een concreet en uitgebreid programma uitgewerkt worden om de levensomstandigheden, de begeleiding en opleiding in de Bulgaarse instellingen en weeshuizen te verbeteren.

Schaadt imago
In zijn brief aan zijn Belgische collega van de Senaat betreurt voorzitter Guergui Pirinski, in een vorig leven nog Bulgaars minister van Buitenlandse Zaken, dat de problematiek van de Bulgaarse weeshuizen naar aanleiding van de uitzending van de BBC-reportage door de VRT "een dergelijke politieke omvang" heeft aangenomen. De voorzitter is er niet van overtuigd dat de "excessieve politisering" van het probleem "de beste weg is om ons te helpen om het op te lossen". Ze schaadt bovendien het imago van Bulgarije, voegt hij er nog aan toe.

Wederzijds respect
Volgens de parlementsvoorzitter zijn er betere mechanismen en hebben andere vormen van samenwerking die reeds hun doelmatigheid hebben bewezen en gebruikt kunnen worden "in een geest van wederzijds respect tussen onze landen en volkeren". Hij hoopt tot slot dat hij binnenkort met zijn Senaatscollega in een geest van samenwerking kan praten over een breed scala van problemen waar beiden belang bij hebben en die een verband hebben met de rol van nationale parlementsleden. (belga/odbs)