Republikeinse toppolitici pleiten voor mondmaskers, Trump wijkt niet en weigert er een te dragen

Trump weigert tot nader order om een mondmasker te dragen, ondanks het aandringen van zijn partijgenoten.
AP Trump weigert tot nader order om een mondmasker te dragen, ondanks het aandringen van zijn partijgenoten.
De mondmaskerdiscussie zorgt niet alleen in eigen land voor een verhit debat, maar ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan. In de Verenigde Staten distantiëren steeds meer partijgenoten zich van Republikeins president Donald Trump. Hoge partijleiders vragen dat de president af en toe publiekelijk een mondmasker zou dragen om het goede voorbeeld te geven, maar Trump wil daar niet van weten.

Terwijl de Verenigde Staten dag na dag nieuwe records laten optekenen in de coronacrisis, en de belangrijkste epidemioloog van het land, Anthony Fauci, waarschuwt voor tot wel 100.000 besmettingen per dag, groeit de onvrede over Trumps standpunt. Volgens Republikeins senator Lamar Alexander, de voorzitter van de Senaatscommissie Gezondheid, kan Trump de epidemie helpen indijken door in het openbaar een mondmasker te dragen.

“Jammer genoeg is deze simpele maar levensreddende praktijk het onderwerp van een politiek debat geworden”, aldus Alexander gisteren bij het begin van een hoorzitting met Fauci. “Een debat waarbij je voor Trump bent als je geen masker draagt, en tegen Trump als je er wel een draagt. Daarom heb ik voorgesteld dat de president regelmatig een masker zou dragen, ook al zijn er niet veel gelegenheden waarbij dat voor hem echt nodig is. Trump heeft miljoenen bewonderaars. Ze zouden zijn voorbeeld volgen en dat zou helpen het politiek debat te stoppen. De inzet is te hoog om deze discussie verder te laten lopen.”

Senaatsfractieleider Mitch McConnell riep de Amerikanen gisteren op zo vaak als mogelijk een mondmasker te dragen.
Photo News Senaatsfractieleider Mitch McConnell riep de Amerikanen gisteren op zo vaak als mogelijk een mondmasker te dragen.

“Het is echt niet moeilijk”

Trump verklaarde eerder deze maand in The Wall Street Journal dat sommige burgers mondmaskers dragen enkel en alleen om te tonen dat ze het niet eens zijn met zijn beleid.

Alexander staat niet alleen met zijn kritiek, ook niet in zijn eigen partij. De Democraten pleiten al langer voor een veel algemener gebruik van mondmaskers, en zelfs een verplichting, maar ook binnen de Republikeinen gaan steeds meer stemmen in die richting. Zo vroegen Senaatsfractieleider Mitch McConnell, Huisfractieleider Kevin McCarty en fractievoorzitster Liz Cheney de bevolking al om zo vaak als mogelijk een masker te dragen. "Draag er een, het is echt niet moeilijk”, aldus McConnell. Cheney postte dan weer een foto van haar vader, ex-vicepresident Dick Cheney, met een mondmasker en de boodschap #echtemannendragenmaskers.

Ook senator Mitt Romney vraagt dat Trump zich pro mondmaskers uitspreekt. Vooral met de feestdag van Onafhankelijkheidsdag op 4 juli in het verschiet, wordt gevreesd door nieuwe besmettingshaarden in heel het land.

“Wees een voorbeeld voor het land”

Niet alle Republikeinen zijn het eens met hun partijleiders. Afgevaardigde Scott Perry zegt dat hij vooral afstand bewaart en enkel een mondmasker opzet bij dicht contact met anderen. Vicepresident Mike Pence lijkt een tussenpositie in te nemen en riep de bevolking wel al op een mondmasker te dragen als voldoende afstand bewaren niet mogelijk is. 

Democratisch voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi riep Trump zondag nog op initiatief te nemen. "Echte mannen dragen een maskertje. Wees een voorbeeld voor het land en doe dat. Het is niet om jezelf te beschermen. Het is om anderen en hun families te beschermen." 

Vicepresident Mike Pence is wel regelmatig te zien met een mondmasker.
AP Vicepresident Mike Pence is wel regelmatig te zien met een mondmasker.

Wel verplicht in stad Republikeinse conventie

In sommige staten en steden bestaat al een mondmaskerplicht, maar er is geen federale regel. De stad Jacksonville (Florida), waar de Republikeinse conventie in augustus wordt gehouden, heeft maandag overigens het dragen van mondmaskers verplicht in openbare en binnenruimten of waar geen veilige afstand kan worden gehouden. De Republikeins bestuurde stad heeft die beslissing genomen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Trump zal in Jacksonville de nominatie accepteren om namens de Republikeinen mee te doen aan de presidentsverkiezingen op 3 november. Het is onduidelijk of de partij zich aan de lokale verplichting zal houden.

In de VS zijn tot dusver meer dan 2,5 miljoen mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen dagen kwamen er telkens meer dan 40.000 bij. Het dodental door Covid-19 schommelt nu rond de 130.000.

Lees ook: 

Coronabeleid VS volgt politieke, en geen wetenschappelijke lijnen (+)

Greet De Keyser in de VS: “Hebben we op 3 november geen president?” (+)
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Kritiek op Trump maar in België is het toch ook niet verplicht. Zelfs als een burgemeester dit wil in de winkels word hij teruggefloten.

 • André Gijbels

  Al degenen die al overleden zijn, moesten die nog een stem hebben, het zal wel anders klinken dan wat Trump zit te vertellen

 • Guido Ceuleers

  Over de 40.000 besmettingen per dag, en nog doet Trump of er niets aan de hand is. Diegenen die in november voor hem zullen stemmen,behoren volgens mij niet tot de meest intelligente personen in USA. Dit zie je ten andere om zijn verkiezings rally's.

 • Bart Engelen

  Groot gelijk heeft hij, tijd om die sensatiezoekers de mond te snoeren.

 • ludo verbueken

  Die is echt onwaardig om president te zijn. Een grotere tweemaal vind geniet