Republikeinse senatoren willen onderzoek naar auteur 'Golden Shower'-verhaal rond Trump

Christopher Steele.
AP Christopher Steele.
Twee Republikeinse senatoren hebben deze namiddag een misdaadonderzoek aanbevolen naar de voormalige Britse spion Christopher Steele. Die kwam vorig jaar met het beruchte Golden Shower-dossier op de proppen, dat Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou bewijzen. 

Meest saillante detail uit het dossier was het verhaal over Donald Trump die omgeven door animeermeisjes een plasje waagde in de Moskouse hotelkamer waar Trumps voorganger Barack Obama ooit had verbleven. Volgens de krant New York Times gaat het om de eerste oproep tot onderzoek van misdrijven in verband met Russiagate, de veronderstelde, maar na anderhalf jaar nog steeds niet hardgemaakte collusie tussen Trump en het Kremlin. 

De senatoren Charles Grassley, voorzitter van de senaatscommissie Justitie, en Lindsay Graham, een notoire havik, spoorden het ministerie van Justitie aan om na te gaan of Steele niet gelogen heeft tegen de federale overheid over contacten met reporters om info te verkrijgen voor het dossier. Dat dossier baseerde zich nagenoeg uitsluitend op anonieme bronnen. 

De 52-jarige Steele werkte jarenlang voor de Britse geheime buitenlandse dienst MI6 en verbleef in het begin van de jaren negentig in Moskou. In 2009 richtte hij een bedrijf op, Orbis Business Intelligence Limited, dat naar eigen zeggen "inlichtingen verzamelt en grensoverstijgend onderzoek voert".

EPA4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • George Verbeek

  De term "animeermeisje" had ik nog niet gehoord.

 • Diane Bernaerts

  Er staat wel een fout in het artikel: als het verhaal waar is, was het niet Trump die "een plasje waagde", maar Trump die prostituées liet urineren op het bed waar de Obama's hadden geslapen. Nu we weten hoe immens en obsessief Trumps haat voor Obama is, lijkt dit verhaal me nu iets waarschijnlijker dan een jaar geleden. En het zou ook wel in lijn zijn met de verhalen over Trumps sexuele perversies die al circuleerden lang voor hij president was.

 • daniel d'hulst

  stel dat de auteur toch gelijk heeft, wat dan ?

 • Jan Kerkhofs

  Typisch Amerikaan in plaats van een onderzoek naar de misdaad een onderzoek naar de melder.