Republikeinse parlementsvoorzitter verdedigt gebrek aan strenge wapenwetten na schietpartij Texas:"Bidden helpt"

AFP
"Het juiste ding om te doen tijdens momenten als deze, is bidden. Want weet je wat? Bidden werkt." Dat zegt Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden na de schietpartij in Texas waarbij 26 mensen werden doodgeschoten. 

Ryan probeerde zich op Fox News te verdedigen tegen de kritiek die hij en andere politici uit zijn partij krijgen voor het gebrek aan strenge wapenwetten. In plaats van elke keer op te roepen te bidden voor de slachtoffers en het daarbij te laten, zouden beleidsmakers beter iets aan het probleem proberen te doen, zo zeggen critici. 

Maar Ryan zette die kritiek maandagavond weg als loze beschuldigingen van "de extreme seculiere linkerzijde". "Het is ontgoochelend en jammer, maar dit is wat je te horen krijgt van hen. Mensen die niet geloven, begrijpen geloof niet. Maar het juiste ding om te doen tijdens momenten als deze, is bidden. Want weet je wat? Bidden werkt."

"Niet te verwonderen dat er zo veel polarisatie is"

"Ik geloof dat, en ik weet dat jij het ook gelooft", zei de toppoliticus nog tegen presentatrice Laura Ingraham. "Maar wanneer je dit hoort van seculier links, is het niet te verwonderen dat er zo veel polarisatie en tweespalt is in dit land, als mensen zo denken."

In een verklaring gaf de organisatie "Bishops United Against Gun Violence", die meer dan 70 bisschoppen vertegenwoordigt, aan dat bidden na tragische gebeurtenissen zoals in Texas moet, maar dat die gebeden ook "gevolgd moeten worden door een diepe introspectie of wij zelf ook niet schuldig zijn aan het kwaad dat we betreuren".

"Verkozen vertegenwoordigers dragen de verantwoordelijkheid wetten te maken die onze burgers beschermen. Als ze die taak niet aankunnen, moeten we hen vervangen. In tussentijd vragen we dat gekozen leiders die vinden dat de opeenvolgende massaslachtingen gewoon de prijs voor onze vrijheid zijn, stoppen met de eeuwigdurende herhaling van de woorden 'gedachten en gebeden'."
9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jakke Troost

  Dus eigenlijk is het allemaal een beetje de schuld van hen die nooit bidden.

 • Johan Vandenberghe

  Misschien moet de wapenindustrie gebeden verkopen als verdediging tegen de miljoenen oorlogswapens die in USA circuleren.

 • jan van dessel

  Wat is het verschil tussen zulke naïeve uitspraak en bepaalde uitlatingen van de islam?

 • Luc Debacker

  Die dag op de alarmcentrale: "Neen, wij sturen geen ziekenwagen maar we gaan voor u bidden. Ik wens u nog een fijne dag en spoedig herstel."

 • andre poelmans

  Het is net tijdens het bidden dat het gebeurt is , oen !