Republikeinse leiders na aankondiging afzettingsprocedure: “Dit verandert niets”

De Republikeinse minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy.
AFP De Republikeinse minderheidsleider in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy.
De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy zegt dat Pelosi’s aankondiging een afzettingsprocedure te starten tegen de Amerikaanse president Trump, niets verandert.  “Pelosi kan niet unilateraal beslissen over impeachment. Daar is een volledige stemming van het Huis van Afgevaardigden voor nodig”.

“Onze taak is om wetten te maken, niet om onderzoek te blijven voeren”, aldus McCarthy, die eraan toevoegt dat Pelosi’s aankondiging “niets verandert” aangezien de Democraten al langer Trumps gangen nagaan. In totaal hebben al meer dan twaalf door de Democraten geleide comités in het Congres zich gestort op de president en zijn gedrag, zijn campagne en zijn bedrijven.

De Republikeinse Senaatsleider Mitch McConnell valt McCarthy bij en beschuldigt de Democraten ervan “al bijna drie jaar lang geobsedeerd te zijn met impeachment.” Volgens McConnell is Pelosi uiteindelijk “gezwicht voor de extreemlinkse vleugel in haar partij” die al langer op een afzettingsprocedure aanstuurde. “House Democraten verkiezen zich te verliezen in hun obsessie om het verkiezingsresultaat uit 2016 aan te vechten in plaats van te werken aan betere wetgeving om Amerikaanse families te helpen en onze natie te versterken", klinkt het.

Wetgevende taak verdwijnt naar de achtergrond

De afzettingsstrijd zal er volgens CNN inderdaad voor zorgen dat zowel tijdens het onderzoek als na de bijna onvermijdelijke stemmingen in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat belangrijke legislatieve processen, zoals nieuwe wetgeving over immigratie en wapens, naar de achtergrond verschuiven. Ook zal het thema de strijd om de Democratische nominatie gaan domineren, aldus de zender.

De kans dat president Trump werkelijk moet vrezen voor afzetting is niet zo groot. Zelfs als in het Huis een meerderheid zou kiezen voor een afzetting, gaat de procedure door naar de Senaat. Daar is een tweederdemeerderheid noodzakelijk om de president daadwerkelijk uit zijn ambt te kunnen zetten.

Kort voor de bekendmaking van Pelosi liet de president al weten zich geen zorgen te maken over het onderzoek. “Dit komt mijn populariteit alleen maar ten goede”, klonk het toen nog laconiek. Nadien repte Trump op Twitter echter onder meer over een “heksenjacht” en “intimidatie van de president”. Ook postte hij een campagnevideo met een compilatie van Democraten die de afzettingsprocedure steunen.

“Afzettingsprocedure cadeau voor Trump”

De campagnemanager van de president, Brad Parscale, die Trump volgend jaar aan een tweede termijn als president moet helpen, gaat er vanuit dat het afzettingsonderzoek Trump juist zal helpen herkozen te worden in 2020. “De misleide Democratische afzettingsstrategie is bedoeld om hun hondsdolle, extreme linkse basis te sussen, maar zal er enkel in slagen om de aanhangers van president Trump te versterken en een grote overwinning voor de president te creëren", klinkt het.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marnick L'Eau

  waarom toch altijd al dat goedgepraat? Hij heeft overtredingen begaan en heeft daar geen vrijgeleide voor, dus moet dat onderzocht worden. Altijd maar alles proberen afwimpelen door het te bestempelen als een heksenjacht is zo kinderachtig en middeleeuws als maar kan. Er zijn regels waaraan hij zich te houden heeft, en als hij dat niet doet, moeten daar gevolgen aan zijn.

 • Diane Bernaerts

  De Republikeinen zouden beter wél een impeachment steunen: dan kunnen ze naar de verkiezingen trekken met een "fatsoenlijke" Republikeinse kandidaat. Trump heeft sowieso al uitdagers in eigen rangen, dus waarom niet één van hen?

 • Nick Vanwalleghem

  Hmmm Hedwig. Een bedenking: in een constitutionele democratie is de wetgevende macht (het parlement) niet alleen belast met het maken van wetten, maar ook met het uitoefenen van controle op de uitvoerende macht (bijvoorbeeld de president). Als er op het niveau van de uitvoerende macht dingen gebeuren die niet door de beugel kunnen, is het aan de wetgevende macht om dat een halt toe te roepen. Dus is de eigenlijke vraag alleen nog of Trump zijn boekje te buiten gaat of niet...

 • Roland Jeronimus

  Laten we blij zijn dat er in Amerika ook nog politici zijn die wetgeving maken niet voldoende vinden. Toezicht op de naleving van wetgeving is veel belangrijker.

 • Sobek Wessels

  Neen de Republikeinen Maken Hun land liever belachelijk door zo'n Clown te blijven steunen . Trouwens als Trump afgezet wordt dan Moet een Republikein de fakkel tijdelijk overnemen en Trump Had minder Voorkeur Stemmen dan Hillary ! Maw Er hadden Meer Amerikanen Voor Hillary gestemd dan Voor Trump en dat is Ook geen Democratie met dat Kiesmannen systeem in de VS ! Democratie bestaat Nergens !