Republikeins parlementslid verdedigt recht op wapens op wel heel vreemde manier: "Hoeveel Joden zijn er niet in de ovens verbrand omdat ze ongewapend waren?"

Don Young.
AP Don Young.
Een invloedrijk Republikeins parlementslid heeft voor ophef gezorgd door te suggereren dat er in de Holocaust minder slachtoffers waren gevallen als het Joodse volk tijdens de Tweede Wereldoorlog wapens had gehad. "Hij heeft duidelijk geen enkel idee van de geschiedenis van de Holocaust", reageren Joodse verenigingen. 

Don Young is parlementslid voor de staat Alaska en heeft als langst zittend lid van het Huis van Afgevaardigden heel wat invloed in zijn partij. Hij zetelt al sinds 1973 in het Huis en staat bekend om zijn vaak controversiële uitspraken. 

Ook over het oplaaiende wapendebat in de VS heeft Young een mening. Op een conferentie in de staatshoofdstad Juneau antwoordde hij vorige week op een vraag over hoe schietpartijen in de toekomst best voorkomen kunnen worden. Minder wapens is alvast niet de oplossing, vond de Republikein, die verwees naar de Tweede Wereldoorlog en de naziheerschappij in Europa. 

Tenenkrullend

"Hoeveel miljoenen mensen zijn er niet neergeschoten en gedood omdat ze ongewapend waren? Vijftig miljoen in Rusland, omdat hun burgers niet gewapend waren. En hoeveel Joden zijn er niet in de ovens verbrand omdat ze ongewapend waren?"

Op de uitspraken kwam meteen scherpe commentaar van de Anti-Defamation League, een internationale ngo die ijvert voor de bestrijding van jodenhaat. "Het is tenenkrullend om te suggereren dat persoonlijke wapens in de handen van het kleine aantal Duitse Joden (214.000 in 1938) de massaslachting door nazi-Duitsland had kunnen voorkomen, terwijl zelfs de legers van Polen, Frankrijk, België en vele andere landen werden overrompeld door het Derde Rijk."

Ongelooflijk gebrek aan kennis

Rabbijn Michael Oblath in de Beth- Sholom-congregatie in Anchorage, de grootste stad van Alaska, zegt dat Young een "ongelooflijk gebrek" aan kennis over de geschiedenis van de Holocaust tentoon spreidde. "Zijn uitspraken zijn misleidend, fout en voelen bijzonder kil aan."

Een woordvoerder van Young zegt dat zijn uitspraken "volledig uit de context" zijn getrokken. "Hij refereerde naar het feit dat nadat Hitler de wapens van Joodse Duitsers in beslag nam, die gemeenschappen zich minder goed konden verdedigen. Hij bedoelde helemaal dat niet gewapende Joden de horror van de Holocaust hadden kunnen voorkomen. Zijn boodschap is dat burgers ontwapenen afschuwelijke gevolgen kan hebben."

Carson

Enkele jaren geleden suggereerde de toen nog Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson al eens hetzelfde. In een interview op nieuwzender CNN maakte de Afro-Amerikaanse voormalige neurochirurg het punt dat tijdens de uitroeiing door de nazi's veel minder joodse slachtoffers zouden zijn gevallen mochten de Duitse burgers destijds bewapend zijn geweest.

Gevraagd om enige toelichting zei Carson: "De waarschijnlijkheid dat Hitler zijn doelstellingen (vermoedelijk verwees Carson naar de Endlösung, nvdr) bereikte, zou veel kleiner zijn geweest als de mensen over wapens beschikten".  Carson is vandaag minister van Huisvesting in de regering-Trump.
50 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jack Dereder

  Ik wil kernraketten, tanks en vliegtuigen, want als burger kom je er niet meer met een wapen als je je tegen de overheid wilt verdedigen..... en er zitten precies nog een paar nazi’s tussen de lezers...

 • Draps Pierre

  groot gelijk, als dit bij ons niet kan, worden we binnen enkele jaren een prooi voor degene die we verwelkomt hebben! Dieven kunnen aan oorlogswapens en de brave burger moet zijn collectiewapens vernietigen. Op de politie moet je niet rekenen ( zie in Amerika).

 • Luc Lepoudre

  Het waarom van de Holecaust is veel belangrijker maar mag niet aan bod komen, zeker niet in de VS.

 • Ramon Simon

  Ik ben tegen vuurwapens maar begin te anders te denken omdat de overheid steeds meer controle uitoefent op de burgers. Dankzij technologie word hele u leven gevolgd, vliegtuig, bus, trein, nummerplaatherkenning, probeer u maar anoniem te verplaatsen. Kijk maar naar de nieuwe regelgeving, vrijheden en privacy word opgegeven. Economische zwarte tijden gaan komen, sociale zekerheid kan afgeschaft worden en wat ga je doen. Betogen? Een Oktoberrevolutie zonder wapens?

 • eddy willems

  Die was zeker de eerste van de klas