Republikeinen willen FBI-verslag over Kavanaugh koste wat kost geheim houden

Brett Kavanaugh, tijdens zijn boze getuigenis voor de Senaatscommissie voor Justitie vorige week.
AP Brett Kavanaugh, tijdens zijn boze getuigenis voor de Senaatscommissie voor Justitie vorige week.
Republikeinen in de Amerikaanse senaat dringen erop aan dat de resultaten van het FBI-onderzoek naar Brett Kavanaugh, die door Trump wordt voorgedragen als rechter voor het Amerikaanse hooggerechtshof, nooit het daglicht zullen zien. 

Het rapport, dat onder meer verslagen zal bevatten van interviews over Kavanaughs gedrag op de middelbare school, kan ten vroegste vandaag klaar zijn en zal eerst naar het Witte Huis gestuurd worden. Vervolgens gaat het naar het Capitool, waar het zal bewaard worden in een kluis van de Senaatscommissie voor Justitie. Alle andere senatoren kunnen op verzoek ook een kopij krijgen, maar het rapport zal niet openbaar gemaakt worden. “Dat is de manier waarop deze rapporten altijd behandeld worden”, zegt Mitch McConnell, meerderheidsleider in de Amerikaanse senaat.

De Democraten vragen echter dat de inhoud van het rapport wel gepubliceerd wordt en ook aan Republikeinse zijde zijn er senatoren die daarvoor pleiten. “Ik hoop dat het FBI-rapport publiek gemaakt wordt. Normaal gezien gebeurt dat niet uit respect voor de privacy van de persoon die onderzocht wordt, maar dit is een uitzonderlijke zaak”, reageert senator John Kennedy, een Republikein in de Senaatscommissie voor Justitie.

Ford nog steeds niet ondervraagd

Het FBI-onderzoek werd ingesteld naar aanleiding van de beschuldigingen door Christine Blasey Ford, die vorige week voor de Senaatscommissie getuigde dat Kavanaugh haar 36 jaar geleden aanrandde. Gisteren stuurden Fords advocaten echter een brief naar de FBI-directeur Christopher Wray waarin ze aanklagen dat noch Ford, noch Kavanaugh door de FBI ondervraagd werden.

Het is onduidelijk of de FBI ook conclusies zal trekken over de beschuldigingen van Ford, maar volgens experts is dat onwaarschijnlijk. “De FBI doet geen uitspraak over de geloofwaardigheid van de feiten”, zegt Michael Mukasey, een voormalige openbaar aanklager onder president George W. Bush. “Ze presenteren eenvoudigweg de verklaringen van getuigen zodat de senatoren die uiteindelijk moeten beslissen een besluit kunnen nemen."

Trump spot met Ford

Gisteren stak president Trump nog de draak met Christine Blasey Ford tijdens een toespraak in Mississippi, maar dat valt zelfs binnen zijn eigen partij niet in goede aarde. 

“Ik wou dat hij dat niet gedaan had en ik vind het nogal weerzinwekkend”, reageerde de Republikeinse senator Jeff Flake tijdens een interview met NBC. “Dergelijke opmerkingen kunnen nooit door de beugel, maar zoiets gevoeligs bespreken tijdens een kiezersbijeenkomst is gewoon fout”, aldus Flake.

Jeff Flake, een Republikeinse senator uit Arizona.
AFP Jeff Flake, een Republikeinse senator uit Arizona.

Susan Collins en Lisa Murkowski, twee Republikeinse senatoren waarvan nog onduidelijk is of ze in het voordeel van Kavanaughs benoeming zullen stemmen, noemden Trumps uitspraken “gewoonweg verkeerd”, “totaal ongepast” en “onaanvaardbaar”.

Zelfs senator Lindsey Graham, een van Trumps grootste bondgenoten, betreurt de uitspraken van de president: “Ik vind het niet leuk wat de president gisteren zei”, reageerde hij vandaag.

Chuck Schumer, de Democratische minderheidsleider in de Senaat, roept Trump op om zich voor de uitspraken te verontschuldigen. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  De republikeinen moeten vooral oppassen dat ze hun geloofwaardigheid niet verliezen en samen met Trump van het politieke toneel verdwijnen.

 • Guy Bevers

  Dat zegt genoeg .

 • Peter Bonacasa

  Helemaal niet verdacht, toch? De rechter die een aantal wetten aan zal nemen die Trump quasi onschendbaar moet maken moet en zal aangenomen worden. Wat een corrupte boel.

 • Wim Peeters

  Republikeinen willen het verlag over het FBI-verslag over Kavanaugh koste wat kost geheim houden

 • Benny Denies

  Zelfs de media in belgie liegt over hoe het echt in elkaar zit ,de democraten houden dit tegen zodat kavanaughs niet verkozen wordt,zodat ze hopen dat Trump in 2020 niet meer word verkozen als president van Amerika.de elite zijn hun macht aan het verliezen,dus wat doen ze,ze draaien alles om ,hln fake news is benieuwt of deze reactie geplaatst word,denk het niet