Republikeinen willen beleidslessen voor Trump

AFP
Enkele leden van de Republikeinse partijtop opperden gisteren dat Donald Trump moet onderwezen worden in beleidsvoering, met buitenlandse zaken voorop. Dat zou de kandidaat moeten helpen om de verdeeldheid binnen de partij weg te werken en te bewijzen dat hij klaar is om de strijd aan te gaan met Hillary Clinton.

De Republikeinse partijtop lijkt het maar niet eens te worden over wie nu haar kandidaat voor de presidentsverkiezingen in november moet worden.

Er zijn geruchten dat de partij een 'onafhankelijke' kandidaat naar voor wil schuiven, om te vermijden dat Trump uiteindelijk in het Witte Huis zou belanden. Maar volgens Reince Priebus, de voorzitter van het Republikeinse Nationale Comité, zou dat een "zelfmoordmissie" zijn.

Veel Republikeinen deinzen er echter voor terug om Trump te steunen, omdat ze vrezen dat hij zal struikelen over belangrijke beleidskwesties. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in voorlichting voor de controversiële kandidaat.

Volgens John Boehner, de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zou zijn opvolger Paul Ryan Trump waarschijnlijk helpen bij het uitzetten van de beleidslijnen.

De Heritage Foundation Washington, een denktank, werkt naar eigen zeggen aan een reeks beleidsbriefings voor kandidaten en hun adviseurs. Ook medewerkers van Trump hebben meetings gehad met individuele leden van de instelling.

Trump zelf omschrijft zijn beleidsvoorstellen, waaronder enkele erg controversiële, de laatste tijd steeds vaker als "louter suggesties". Maar de man omschrijft zichzelf verontrustend genoeg ook als zijn beste adviseur op vlak van buitenlandbeleid.