Republikeinen in Texas willen holebi's met psychotherapie "genezen"

Archiefbeeld: activisten voor het homohuwelijk in Dallas, Texas.
AP Archiefbeeld: activisten voor het homohuwelijk in Dallas, Texas.
De Republikeinen in de Amerikaanse staat Texas willen holebi's voortaan met psychotherapie "genezen" en kregen met dit besluit bakken kritiek over zich heen. De bijna 10.000 partijleden namen het thema bij hun jaarlijkse vergadering in Fort Worth in hun partijprogramma op. Dat berichtte CNN vandaag.

Het programma erkent een "helende therapie en behandeling" voor alle patiënten als rechtmatig en effectief, die "naar de totale genezing van de homoseksuele manier van leven streeft". Geen wet noch verordening mag dat belemmeren. In de medische vakwereld worden therapieën, die bedoeld zijn om de seksuele voorkeur te veranderen, eenparig naar de prullenbak verwezen.

Met de beslissing van zaterdag keerden de Republikeinen zich vooral tegen de regelgeving in de staten Californië en New Jersey, waar dergelijke erg omstreden behandelingen voor minderjarigen sinds vorig jaar verboden zijn.

Een resem bonden van artsen en psychologen hebben zich in de Verenigde Staten al tegen de therapie tot "bekering" van holebi's uitgesproken. Die is door alle beroepsgroepen inzake geestelijke gezondheid afgewezen, schrijft de American Psychological Association (APA).

Ook de gouverneur van New Jersey Chris Christie had een beroep gedaan op de APA. Inspanningen om de seksuele voorkeur te veranderen, kunnen tot depressies, drugsmisbruik, sociale achteruitgang, een lager gevoel van zelfwaarde en zelfmoordgedachten leiden.