Republikeinen eisen terugtreden kandidaat-senator wegens seksueel wangedrag

De Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore.
AFP De Republikeinse kandidaat-senator Roy Moore.
Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft zich aangesloten in de rij van prominente partijgenoten die het terugtreden eisen van de omstreden kandidaat-senator Roy Moore. Moore wordt door verschillende vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag. 

Dinsdag kwam er een nieuwe beschuldiging. Dit keer van een 56-jarige vrouw die, toen ze 16 jaar oud was, zou zijn aangerand door Moore. Ze is de vijfde vrouw die naar buiten treedt over het gedrag van Moore. Ook de andere beschuldigingen gaan over incidenten die zich jaren geleden zouden hebben voorgedaan en zijn afkomstig van vrouwen die destijds jonge meisjes waren.

Moore is kandidaat (70) bij de tussentijdse verkiezing volgende maand voor een Senaatszetel namens de staat Alabama. Hij staat te boek als extreem conservatief en eigengereid. Het establishment van de Republikeinen zou vrezen dat Moore het niet zo nauw zal nemen met de partijdiscipline.

Meerderheid

De zaak Moore begint een hoofdpijndossier te worden voor de Republikeinen. De partij heeft nu nog een meerderheid in de Senaat van 52 tegen 48 zetels voor de Democraten. In de peilingen staat de Democratische kandidaat Doug Jones echter op een kleine voorsprong. Mocht Jones winnen dan daalt de Republikeinse meerderheid tot het kleinst mogelijke verschil.

In november 2018 zijn er verkiezingen voor nog eens 33 zetels in de Senaat. Mochten de Democraten er de meerderheid krijgen, dan wordt het voor de regering van president Donald Trump nog moeilijker om nieuwe wetten ingevoerd te krijgen en nieuwe rechters te benoemen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michael Aerts

  Ja, als het om republikeinse politiekers gaat is het meestal fake news....

 • Diane Bernaerts

  Speelse en flirterige sms'jes naar volwassen vrouwen is wel heel iets anders dan tienermeisjes aanranden. En dat die meisjes gezwegen hebben, zeker in het conservatieve Alabama, is niet meer dan logisch, zeker in de tijdsgeest van toen, toen zulke personen helemààl onaantastbaar waren.

 • Fons Casteels

  De feiten dateren van... veertig jaar geleden. Vreemd toch dat ze gewacht heeft met haar bezwarende getuigenis tot hij in de politiek stapt. Toen Moore openbare aanklager was, was de vereiste integriteit veel hoger. En bovendien werd "het slachtoffer" al op een leugen betrapt: ze zei dat Moore haar stiekem opbelde op haar telefoon op haar kamer, maar haar moeder zegt dat ze daar geen telefoon had.

 • Jan Boden

  Een speelse en flirterige senator in Amerika. Wie had dat ooit durven denken ?