Republikein Yancey behoudt zijn zetel dankzij lottrekking

Voorzitter James Alcorn houdt het papiertje vast met de winnaar.
AP Voorzitter James Alcorn houdt het papiertje vast met de winnaar.
In de Amerikaanse staat Virginia is een einde gekomen aan een ongewone verkiezingssaga. De Republikein David Yancey behoudt zijn zetel in het Huis van Afgevaardigden na lottrekking. Die was vandaag live te volgen op de Amerikaanse televisie.

Op 7 november moesten de 8,4 miljoen inwoners van de staat een nieuw Huis van Afgevaardigden verkiezen. Yancey (Grand Old Party) haalde het met tien stemmen meer dan de Democrate Shelly Simonds. Maar er kwam een hertelling. Daaruit bleek ze wel gewonnen te hebben, met overschot van welgeteld één stem.

De daaropvolgende dag betwistte de GOP voor een rechtbank één stembiljet. Die aanvaardde het exemplaar, zodat beide kandidaten elk aan 11.608 stemmen in het 94ste district kwamen.

Tegenstandster Shelly Simonds (hier met haar dochter) zag de bui al hangen.
Getty Images Tegenstandster Shelly Simonds (hier met haar dochter) zag de bui al hangen.

Een heuse lottrekking diende het pleit te beslechten, Yancey trok nu aan het langste eind. De Republikeinen hebben daardoor 51 zetels in het plaatselijke Huis, de Democraten 49 stuks.

Als dat zo blijft tenminste, want de saga kon nog wat langer duren. De verliezer kan immers nog aansturen op een nieuwe hertelling of het Huis vragen een winnaar aan te duiden.

David Yancey praat met enkele journalisten.
AP David Yancey praat met enkele journalisten.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Gino De Neef

    Heel goed nieuws, die zetel behoorde sowieso toe aan de republikeinen. De lottrekking was onpartijdig en bijgrwoond door vertegenwoordigers van beide partijen. Masr natuurlijk gaan de democraten weer eens niet akkoord.