Republikein Macri wint Argentijnse presidentsverkiezingen

Mauricio Macri, de nieuwe president van Argentinië
AP Mauricio Macri, de nieuwe president van Argentinië
In de race om het Argentijnse presidentschap heeft oppositiekandidaat Mauricio Macri de verkiezingen gewonnen. Daarmee maakt hij een einde aan het linkse beleid van president Cristina Fernández de Kirchner, die samen met haar inmiddels overleden echtgenoot de voorbije twaalf jaar aan het roer stond.

Daniel Scioli, die door Fernández was aangeduid als haar opvolger, heeft zijn nederlaag toegegeven. "De bevolking heeft voor een nieuwe president gekozen: Mauricio Macri", luidde het in een toespraak op televisie. Macri behaalde de overwinning met 51,4 procent van de stemmen. Scioli, aanvankelijk de gedoodverfde winnaar, moest het stellen met 48,6 procent.

Mauricio Macri, de extraverte burgemeester van Buenos Aires, stamt uit een van de rijkste families van het land. Tijdens zijn campagne vertelde hij soms over het feit dat hij in de jaren 1990 ontvoerd is geweest: een ervaring die hem helpt om de noden van anderen te begrijpen en die voor hem de aanleiding vormde om in de politiek te stappen, beweert hij. Als burgemeester van de Argentijnse hoofdstad raakte hij bekend om zijn politiek waarbij efficiëntie voorop staat.

Hij kwam op voor de coalitie "Cambiemos" ("Laten we veranderen"). De nieuwe president wil een meer liberale koers varen, met onder meer een oplossing voor de schuldenkwestie, en de corruptie bestrijden. Macri beloofde tijdens zijn verkiezingscampagne een vrije markt met minder staatsinmenging: op die manier wil hij de zwakke Argentijnse economie een boost geven. Hij zwoer ook te regeren door "meer te luisteren en minder te spreken" dan Fernández. "Vandaag is een historische dag," zei hij tijdens zijn overwinningsspeech: "het is de verandering van een tijdperk. De wissel zal ons groei en vooruitgang bieden."

In het parlement is Macri wel aangewezen op onderhandelingen. Zo controleert zijn coalitie slechts 89 van de 257 zetels, tegen 107 voor de vroegere peronistische regeringscoalitie Frente para la Victoria. Voor dinsdag staat een ontmoeting met Cristina Kirchner op het programma.

De verkiezingsdeelname lag zondag op 81 procent.

Cristina Fernández de Kirchner, ondertussen presidente af.
AFP Cristina Fernández de Kirchner, ondertussen presidente af.