Rellen tussen voor- en tegenstanders van regering in Hongkong

In Hongkong vinden al sinds 9 juni grote protesten plaats tegen een wetsvoorstel dat uitleveringen aan China mogelijk moest maken.
Photo News In Hongkong vinden al sinds 9 juni grote protesten plaats tegen een wetsvoorstel dat uitleveringen aan China mogelijk moest maken.
Het is zondag tot rellen gekomen aan het parlement van Hongkong tussen voor- en tegenstanders van de regering, aan de vooravond van de verjaardag van de overdracht van de semi-autonome regio aan China door het Verenigd Koninkrijk in 1997.

Tienduizenden mensen, veel van hen met Chinese vlaggen, waren naar het parlement afgezakt om hun steun aan de politie uit de drukken. Die krijgt veel kritiek vanwege haar hardhandige aanpak tijdens de enorme manifestaties de afgelopen weken, waarbij ze traangas en rubberen kogels gebruikte. Volgens de organisatoren kwamen zondag 165.000 mensen opdagen, de politie houdt het op 53.000.

De bijeenkomst, waarop ook pro-China-parlementsleden het woord namen, verliep zonder incidenten. Toen de manifestanten weer uit elkaar gingen, trok een deel van hen echter naar kleine groepen opposanten die al sinds drie weken bij het parlement kamperen. Ze riepen onder meer "verraders" en "relschoppers" naar de anti-regeringsmanifestanten en vielen ze ook fysiek aan. De politie moest verschillende keren tussenbeide komen.

In Hongkong vinden al sinds 9 juni grote protesten plaats tegen een wetsvoorstel dat uitleveringen aan China mogelijk moest maken. Dat voorstel is ondertussen opgeschort, maar de manifestanten eisen dat het in de vuilbak belandt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jef Heffens

    Men moet zich geen illusies maken, de beloftes van China waren nep zoals dat bijna altijd is. Ze zullen ook nu hun beloftes niet nakomen en de betoger zullen gewoon verpletterd worden. Xi-Jinping wint nu wat tijd om wat nieuwe acties voor te bereiden maar zijn doel is één dictatoriaal China met alleen Han-Chinezen en tevens het grondgebied uitbreiden door langzame annexatie en de plaatselijk bevolking vervangen door Han-Chinezen. Een blinde kan het zien, alleen hier in Europa niet natuurlijk.