Rellen op luchthaven van Caracas voor aankomst Venezolaanse oppositieleider

Demonstranten in het luchthavengebouw.
AP Demonstranten in het luchthavengebouw.
De Venezolaanse oppositieleider en zelfbenoemd interim-president Juan Guaido, is na een reis van drie weken door Europa en de Verenigde Staten teruggekeerd naar zijn thuisland. Guaido werd op de luchthaven van de Venezolaanse hoofdstad Caracas opgewacht door supporters. In aanloop naar zijn aankomst braken er op het vliegveld echter rellen uit tussen voor- en tegenstanders van het regime. 

De partij van Guaido, Voluntad Popular, postte een video van de rellen op Twitter met de boodschap: "militanten en functionarissen van het Maduro-regime vallen parlementsleden aan en proberen hen de toegang tot de luchthaven te beletten om Guaido op te wachten".

Guaido, die door meer dan 50 landen wordt erkend als de legitieme leider van Venezuela, heeft drie weken in het buitenland vertoefd. Hij ging onder meer naar het Wereld Economisch Forum in Davos en naar Washington, waar hij de State of the Union van Donald Trump bijwoonde. Hij kon zijn land in januari verlaten hoewel er tegen hem een reisverbod was uitgevaardigd.

Bij terugkomst in Venezuela liet hij een bericht op Twitter achter, “THUIS”, viel er te lezen. Volgens de Venezolaanse nieuwszender NTN24 werd echter wel zijn identiteitskaart in beslag genomen tijdens de grenscontrole.

Guaido riep zichzelf uit als interim-president in januari 2019, maar slaagde ondanks internationale steun niet in om Maduro aan de kant te schuiven. Dat komt mede omdat Maduro nog de steun geniet van het machtige Venezolaanse leger.

Maduro werd vorig jaar nog verkozen voor een tweede termijn als president tijdens een omstreden stembusslag die door bijna de volledige oppositie werd geboycot. Onder zijn presidentschap kende Venezuela een ongeziene economische en politieke crisis. Maduro wordt verantwoordelijk gehouden voor de economische ineenstorting van de ooit welvarende olienatie en is beschuldigd van corruptie en mensenrechtenschendingen. Hij noemt Guaido een Amerikaanse marionet die hem via een coup wil verdrijven.

Parlementsleden van de oppositie op weg naar de luchthaven van Caracas, waar hun leider Juan Guaido vandaag moet toekomen.
AP Parlementsleden van de oppositie op weg naar de luchthaven van Caracas, waar hun leider Juan Guaido vandaag moet toekomen.
AFPReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.