Rellen in Spanje rond bijeenkomst extreemrechtse partij

De Baskische anti-oproerpolitie treedt op tijdens betogingen tegen de bijeenkomst van de extreemrechtse partij Vox in Bilbao.
AP De Baskische anti-oproerpolitie treedt op tijdens betogingen tegen de bijeenkomst van de extreemrechtse partij Vox in Bilbao.
In de noord-Spaanse stad Bilbao zijn gisteren rellen uitgebroken rond een campagnebijeenkomst van de extreemrechtse partij Vox. Demonstranten die betoogden tegen de omstreden partij raakten slaags met de politie. Er werden vijf mensen aangehouden. Dat melden Spaanse media.

Linkse betogers probeerden de bijeenkomst van de partij, die volgens de peilingen bij de verkiezingen op 28 april vanuit het niets tussen de dertig en veertig zetels in het parlement kan halen, te voorkomen. Ze verzamelden zich voor het Palacio Euskalduna, een congres- en evenementencentrum waar zo’n zeshonderd symphatisanten van Vox bijeen waren voor een toespraak van partijleider Santiago Abascal. Ze riepen onder meer leuzen als “fascisten weg!” en “Spanjaarden hoerenzonen!”.

De Baskische anti-oproerpolitie wierp voor het gebouw een cordon op. De demonstranten bekogelden de agenten met stenen, flessen en andere projectielen, waarna de politie charges uitvoerde met de wapenstok en rubber kogels afschoot. 

Eerder op de dag kwam het ook tot ongeregeldheden tussen anti-Vox betogers en de politie bij een partijbijeenkomst van Vox in San Sebastián, de hoofdstad van de autonome regio Baskenland. Het nationalistische Vox wil Spanje juist weer centraliseren en de bevoegdheden van autonome gebieden zoals Baskenland inperken. Daarnaast pleit de partij onder meer voor een strenger immigratiebeleid.

Een van de demonstranten wordt weggevoerd.
AP Een van de demonstranten wordt weggevoerd.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • robrecht Peeters

  Merkel's Willkommen politiek zette de Afd partij op de kaart en in Spanje doet de socialist Sanchez met de gelijkaardige immigranten politiek krek hetzelfde.

 • diane colman

  Links is precies bang om de ereplaats te verliezen.

 • Jos verelst

  De titel is, nog maar eens, misleidend. De juiste titel is : rellen in Spanje door extreemlinkse demonstranten. Nog maar eens desinformatie

 • Peter Nulens

  De intolerantie van links tegenover andersdenkenden is grenzeloos! Ronduit beangstigend!

 • Hedwig Jacobs

  Blijkbaar zijn er nooit problemen als extreem rechts gaat betogen, maar zijn er altijd problemen wanneer er tegen betogingen zijn van extreem links, ook hier in Spanje liep het uit de hand bij een tegenbetoging wanneer gaan ze eens beseffen om elk op zijn beurt thuis te blijven?