Rellen in Oekraïne over Russische marinebasis

UNKNOWN
In het Oekraïense parlement zijn er rellen uitgebroken op het moment dat het parlement groen licht gaf voor een omstreden akkoord over de Russische marinebasis in Oekraïne.

Er brak chaos uit nadat de parlementsvoorzitter bekogeld werd met eieren en rookbommen, maar de zitting ging door. Daarnaast kwamen in Kiev duizenden betogers op straat.

25 jaar langer
Het akkoord bepaalt dat de Russische marinebasis in Sevastopol 25 jaar langer open blijft. Het contract liep in 2017 af en wordt nu dus verlengd tot 2042. In ruil krijgt Oekraïne een korting op de gasprijs van 30 procent, wat de komende tien jaar een besparing van 30 miljard euro zou opleveren. De basis laat Rusland toe een vloot te onderhouden in de Zwarte Zee.

Vloot van Moskou
Rond het parlement hebben zich inmiddels duizenden pro-westerse betogers verzameld. De sfeer zou gespannen zijn. De manifestanten riepen "schande! ", "dood aan de verraders" en "buiten met de vloot van Moskou! ". Tegenbetogers scanderen leuzen als "Oekraïne en Rusland, strategische partners".

Er zijn grote veiligheidsmaatregelen van kracht en honderden leden van de anti-oproerpolitie zijn ter plaatse om te proberen de betoging in goede banen te leiden en de voor- en tegenstanders van het akkoord van elkaar gescheiden te houden. (afp/gb)