Rellen in Chili: vijf mensen komen om bij brand in geplunderde fabriek

Bussen worden in brand gestoken bij de rellen tussen demonstranten en de politie in de Chileense hoofdstad Santiago.
AFP Bussen worden in brand gestoken bij de rellen tussen demonstranten en de politie in de Chileense hoofdstad Santiago.
Vijf mensen zijn vandaag omgekomen bij een brand in een kledingfabriek in het noorden van de Chileense hoofdstad Santiago. De fabriek werd geplunderd bij de gewelddadige rellen die uitbraken in het Zuid-Amerikaanse land. Daarmee stijgt het dodental bij de protesten al tot zeven. 

"Vijf lichamen zijn aangetroffen in de fabriek als gevolg van de brand", verklaarde de brandweercommandant van Santiago, Diego Velasquez, aan lokale media. Twee andere personen kwamen in de nacht van zaterdag op zondag al om bij een brand in een supermarkt, die ook geplunderd werd door manifestanten, in het zuiden van de hoofdstad. Eerst was er sprake van drie doden, maar die balans is later bijgesteld.

Het is al dagenlang erg onrustig in Chili door protesten tegen tariefverhogingen voor de metro. Vrijdag riep de president de noodtoestand uit en zaterdag maakte de regering bekend dat de tariefverhogingen worden opgeschort. "De democratie heeft de plicht zich te verdedigen", verklaarde president Sebastian Pinera na de invoering van de avondklok.

“De democratie heeft de plicht zich te verdedigen”, verklaarde president Sebastian Pinera na de invoering van de avondklok. “We zijn in oorlog met een krachtige, onverzoenlijke vijand die niets respecteert en die bereid is om grenzeloos geweld te gebruiken”, verklaarde de premier nog. Volgens de autoriteiten zijn in het land ondertussen al 1.462 mensen opgepakt. 

Volgens de autoriteiten zijn in het land ondertussen al 1.462 mensen opgepakt.

Een politieagent gooit traangas de menigte in in Santiago.
AFP Een politieagent gooit traangas de menigte in in Santiago.

Vluchten geannuleerd

Duizenden passagiers zijn gisteren gestrand op de luchthaven van Santiago doordat hun vluchten geannuleerd of vertraagd waren. Reden is de avondklok die de regering van de rechtse president Sebastián Piñera heeft ingesteld, nu sociaal protest er in rellen is ontaard. Het openbaar vervoer ligt bijna volledig lam. Metro’s rijden helemaal niet meer, bussen nog gedeeltelijk. 

De gangen van de hoofdterminal zijn omgevormd tot slaapzalen waar passagiers op grond slapen. Andere stonden in lange rijen te wachten aan de balies van de luchtvaartmaatschappijen, hopend op informatie over hun vlucht.

“We zijn hier door de avondklok. We weten niets over onze vluchten”, zei een Peruaanse studente, die in Santiago deelnam aan een wetenschappelijk congres over bossen. “We moeten aanschuiven in lange wachtrijen om te weten wat er zal gebeuren. We weten niet of de betogingen nog zullen verergeren.”

Demonstranten met een spandoek met de tekst ‘Pinera buiten’ in Santiago.
AFP Demonstranten met een spandoek met de tekst ‘Pinera buiten’ in Santiago.
Een gewonde man krijgt medische hulp toegediend nadat hij geslagen is door politieagenten in Santiago de Chile.
Hollandse Hoogte / EPA Een gewonde man krijgt medische hulp toegediend nadat hij geslagen is door politieagenten in Santiago de Chile.
Een demonstrant wordt gearresteerd en in een  busje gegooid.
AFP Een demonstrant wordt gearresteerd en in een busje gegooid.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.