Rellen en seksueel geweld in vluchtelingenkamp Lesbos: "Nefast voor mentale gezondheid"

REUTERS
De situatie in het vluchtelingenkamp van Moria op het Griekse eiland Lesbos is chaotisch: er zijn regelmatig clashes en rellen, incidenten van seksueel geweld en de mentale gezondheid van de duizenden mensen die er gevangen zitten gaat achteruit. Onder hen zitten ook kinderen, meldt Artsen Zonder Grenzen (AZG).

Momenteel wonen 8.000 mensen op elkaar gepropt in het vluchtelingenkamp van Moria. Eigenlijk is er slechts plaats voor 3.000 vluchtelingen. "De leefomstandigheden zijn er zo erbarmelijk dat de medische en mentale gezondheid van de mensen er zwaar wordt aangetast", klinkt het bij de ngo. "De afgelopen maanden was AZG er getuige van de escalatie van het geweld en behandelde het gevallen van seksueel geweld die zich in en rond het kamp hadden voorgedaan." AZG wijt de spanningen aan de overbevolking en het gebrek aan fatsoenlijke en humane levensomstandigheden.

De AZG-kliniek voor mentale gezondheidszorg in Mytileni accepteert alleen de meest ernstige gevallen en werkt momenteel op volle capaciteit. "Wekelijks worden 15 tot 18 mensen -onder wie kinderen- met acute psychische stoornissen door andere ngo's doorverwezen naar de kliniek van AZG. Dit is slechts het topje van de ijsberg, want we kunnen niet iedereen die te kampen heeft met ernstige psychische problemen behandelen. AZG biedt momenteel als enige gespecialiseerde organisatie mentale gezondheidszorg aan deze kwetsbare bevolking."

REUTERS

"Afschrikbeleid is niet doeltreffend"
"De meerderheid van deze mensen zijn nieuwkomers die lijden aan psychotische symptomen zoals hallucinaties, agitatie, verwarring en desoriëntatie. Sommigen hebben ook sterke zelfmoordgedachten of probeerden in het verleden al zelfmoord te plegen", zegt dokter Alessandro Barberio in de kliniek van Mytileni.
"De voorbije vier weken hebben we ook een toename gezien van het aantal minderjarigen dat lijdt aan intense paniekaanvallen, zelfmoordgedachten en zelfmoordpogingen."

AZG roept op tot een verplaatsing van alle kwetsbare mensen uit Moria naar een veilige huisvesting en blijft ook aandringen op verdere oplossingen voor de overbevolking in het kamp. "Uit onze ervaring blijkt dat het afschrikbeleid van het EU-Turkije akkoord niet doeltreffend is", klinkt het nog.

REUTERS57 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gustaaf Senrame

  Dat de ngo's voor die mensen zorgen,zij zijn verantwoordelijk voor hun. Zij hebben die mensen in moeilijkheden gebracht.

 • Jan Vannuffelen

  Michael Dimers , goed gezegd , dat is de mening van de meeste mensen , uitgezonderd van linkse uitkeringstrekkers .

 • piet devlieger

  Al diegenen die daar zitten hebben zelf gekozen om de overtocht te maken, aangemoedigd en getransporteerd door NGO's die er dik aan verdiend hebben. Laat die laatsten dus de boel maar oplossen.

 • Denis Stock

  Dringend de kinderen samen met de ouders elders in Europa onderbrengen. België kan een voortrekkersrol spelen. Dat de kinderen aanstaande september naar school kunnen gaan.

 • Els Vervoort

  Die ngo's krijgen belastinggeld van onze westerse overheden en van rijke filantropen. Het zijn dus onze eigen overheden die dit mogelijk maken. Maar ondertussen wel de bruggepensioneerden wat inkorten en onder druk zetten. Wie zou dit niet beu worden?