Rellen eisen dode in Armenië

UNKNOWN

In de Armeense hoofdstad Jerevan is na confrontaties tussen betogers van de oppositie en de politie een dode gevallen. President Robert Kotsjarjan van Armenië riep na de rellen de noodtoestand uit in de stad. Die is van kracht tot 20 maart.

Vrijlating oppositieleider
Duizenden betogers eisten de vrijlating van oppositieleider Levon Ter-Petrosjan, die zaterdagmorgen onder huisarrest werd geplaatst. De manifestanten bestookten de opgedaagde politieagenten met molotovcocktails en stenen. De agenten reageerden met traangas. Bij de rellen viel 1 dode. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend. Volgens de autoriteiten zijn acht agenten gewond geraakt door kogels, enkelen onder hen zouden er erg aan toe zijn.

Betwistbare verkiezingsuitslag
Oppositievoorman Ter-Petrosjan vecht zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 19 februari aan. Serzj Sarkisjan, de kandidaat van de huidige machtshebbers en de winnaar van de verkiezingen, zou fraude gepleegd hebben, aldus de oppositie.
Al sinds 20 februari, de dag na de verkiezingen dus, betogen in Jerevan dagelijks tienduizenden oppositieaanhangers. Op het Vrijheidsplein in de hoofdstad kamperen ongeveer 1.500 manifestanten in tenten. (belga/vsv)

UNKNOWN