Rellen breken uit nabij Turks mijnongeval

AFP
Betogers hebben vandaag in Soma de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan belaagd. Erdogan was naar de plaats gekomen om zijn medeleven te tonen met de slachtoffers van de mijnramp die zich daar voltrok.

Maar de toespraak van de premier viel niet in goede aarde, onder meer omdat hij toelichtte dat er al heel lang ongelukken in mijnen gebeuren. Hij werd uitgefloten. De premier moest volgens Turkse internetmedia zelfs zijn toevlucht zoeken in een supermarkt toen hij in Soma werd belaagd. Het plaatselijke kantoor van zijn partij AK (Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) is ook aangevallen.

Een parlementslid van de oppositie uit de getroffen streek had in oktober vorig jaar een motie in het parlement in Ankara ingediend waarin een onderzoek naar ongelukken in de mijn werd geëist. De motie haalde het niet door toedoen van de AK, beklemtoont de oppositie nu.

Hardhandig
De politie in de hoofdstad Ankara is vandaag met geweld tekeer gegaan tegen demonstranten. Ongeveer 800 studenten wilden naar het ministerie van Energie om hun woede te uiten over de mijnramp in Soma, 450 kilometer ten westen van Ankara. De oproerpolitie blokkeerde de campus van de Technische Universiteit Midden-Oosten waar de demonstranten zich hadden verzameld, meldden Turkse media.

In Istanboel hadden demonstranten na de mijnramp het ontslag van de regering geëist. Enkele betogers hielden borden in de hoogte waarop in een toespeling op de vele dodelijke slachtoffers stond: "Geen ongeval - Moord". De oproerpolitie zette in de winkelstraat Istiklal Caddesi waterkanonnen en traangas in, en probeerde te verhinderen dat de demonstranten verder doorgingen richting het centrale Taksimplein.

Nationale rouw
De regering heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Vakbonden en andere organisaties hebben tot protest opgeroepen. Ze willen ook donderdag om 8 uur (onze tijd) drie minuten stilte houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. Vakbonden hebben hun leden opgeroepen donderdag in het zwart gekleed te gaan.

EPA
REUTERS
REUTERS
EPA
REUTERS
REUTERS
REUTERS
Betogers leggen helmen neer voor de oproerpolitie, met opschrift "Dit is moord, geen ongeluk".
EPA Betogers leggen helmen neer voor de oproerpolitie, met opschrift "Dit is moord, geen ongeluk".