Rellen bij studentenbetoging in Londen

REUTERS
Uit heel Groot-Brittannië zijn vandaag duizenden studenten naar Londen afgezakt om te protesteren tegen het te hoge inschrijvingsgeld voor de universiteiten en de besparingen op onderwijs. Daarbij is het tot rellen gekomen tussen politie en betogers. Voor het gebouw van de Conservatieve partij zijn twee mensen opgepakt, meldt de politie. Ook voor het parlement kwam het tot opstootjes.

De betogers vertrokken rond 13 uur aan het British Museum en trokken naar Trafalgar Square. Onderweg schreeuwden ze slogans als "onderwijs is een recht, geen luxe", "boeken, geen bommen" of "ik zou liever Schots willen zijn". In Schotland heeft de Scottish National Party (SNP) de inschrijving voor de universiteit immers gratis gemaakt.

De betoging van vandaag is de grootste sinds die van december 2010. Toen werd de verhoging van het inschrijvingsgeld gestemd, en trokken ruim 50.000 studenten door de straten van Londen. Ook die actie mondde uit in rellen.

Voor de in 2010 gestemde hervorming kostte een jaar universiteit 3.300 pond (bijna 4.000 euro). Vanaf 2012 is het inschrijvingsgeld in twee derden van de Engelse universiteiten verhoogd. Bij een derde van de universiteiten, vooral in Londen, ligt dat bedrag nu op 9.000 pond (10.500 euro).

EPA
EPA
EPA
GETTY