Rellen bij nieuw protest 'gele hesjes' in Frankrijk

AFP
In diverse Franse steden hebben honderden “gele hesjes” gedemonstreerd tegen het beleid van president Emmanuel Macron. Het was de 44ste betoging op zaterdag. In Nantes kwamen 1.800 demonstranten op straat en kwam het tot relletjes. Dat meldt de Franse politie. De politie heeft zeker negentien relschoppers opgepakt.

Voorafgaande aan het protest van circa 1.800 betogers werden bij controles en preventieve veiligheidsmaatregelen 22 molotovcocktails gevonden. Bij de relletjes in Nantes werd schade aangericht aan winkels en bushokjes. De politie pakte 30 gele hesjes op en 2 demonstranten raakten gewond.

Verder kwamen er enkele honderden manifestanten op straat in onder meer Nancy, Lyon, Toulouse en Marseille. In de hoofdstad waren er 500 manifestanten en verliep de protestactie rustig. 

Tijdens de vele betogingen van de gele hesjes, vooral gericht tegen de stijgende kosten van het levensonderhoud voor de middenklasse, is het vaak tot ongeregeldheden en plunderingen gekomen in onder meer Parijs. In het zwart gehulde relschoppers, die als 'casseurs' (slopers) berucht zijn, maken van de protesten gebruik om te plunderen.

De gele hesjes zijn het afgelopen najaar spontaan ontstaan op internet, vooral als reactie op de forse verhogingen van brandstofprijzen waarmee de regering het milieu zei te dienen. De beweging heeft maandenlang honderdduizenden betogers op de been gebracht, maar is inmiddels fors gekrompen. Dat komt mede omdat de regering van president Macron snel een hele reeks impopulaire maatregelen heeft ingetrokken.

REUTERS
AFP
AFP10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Janssens

  Die foto waar die robocop op zijn bek gaat terwijl hij de dikke, kale kerel mist, is geweldig.

 • Eric Vanovermeire

  Wanneer in Vlaanderen ? Of is de Vlaming echt zo mak dat hij zich in zijn gezicht laat uitlachen ? Massa's verdoken belastingen, belachelijke werk en studeerdruk, verkiezingen waarmee geen rekening wordt gehouden..wat moet er nog meer gebeuren ?

 • Frank Coussement

  De politiek beseft niet in welke grote mate ze vooral aan zelfbediening doen postjes in België en dan wat later Europa in. Op kap van de werkers. Sympathie voor de gele gesjes zal enkel toenemen.

 • Bram De Spriet

  Ik keur geweld af maar tis duidelijk dat de EU burger het beu is uitgemolken te worden voor de bureaucratie !!! De verdeeldheid in de EU , de gele hesjes in Frankrijk , rechts die in vele landen oprukt . De verandering / revolutie is nabij !!!

 • Steve Wildemeersch

  Beste heer Taelman, mag ik u vragen waarom u het normaal vind dat niet de regering wordt aangepakt maar de gewone mens die meer dan 38 uur per week werkt in hun winkels en werknemers die hebben gespaard voor hun auto of andere bezittingen, die dan maar vernietigd worden ? Algemeen bezit wordt weer hersteld en raad eens met welk geld... Inderdaad, denk dat de regering nog meer zal moeten belasten om dit te bekostigen... Ik weet het... soms moet je ook beetje nadenken...