Rellen aan Grieks-Macedonische grens: AZG behandelt gewonden door flitsgranaten

REUTERS
Deze namiddag maakte de Macedonische oproerpolitie aan de grens met Griekenland een kleine doorgang vrij om vooral vrouwen en kinderen het land binnen te laten. Honderden mensen liepen daarop van het niemandsland in de richting van het treinstation in het Macedonische grensstadje Gevgelije. Een mobiele kliniek van Artsen Zonder Grenzen (AZG) behandelde tien mensen met letsels door flitsgranaten die werden afgevuurd door Macedonische troepen

Vier gewonden, van wie er één was geslagen door soldaten, werden doorverwezen naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Zes anderen hadden minder zware verwondingen en werden ter plaatse behandeld.

"Het geweld dat wordt gebruikt door de Macedonische autoriteiten op deze onschuldige mensen is buitenproportioneel en moet onmiddellijk stoppen", zegt Aurélie Ponthieu, migratie-experte van AZG.

Bondskanselier Angela Merkel wil volgende donderdag met de regeringsleiders van Macedonië, Albanië, Bosnië-Herzegovina, Kosovo, Montenegro en Servië over de toestroom van asielzoekers uit de regio naar Duitsland praten.

Dit jaar is bijna 45 procent van alle Duitse asielaanvragen van mensen uit deze zes staten afkomstig. Drie daarvan werden door de bondsregering als "veilige landen van herkomst" ingeschat, zodat de asielaanvragers gemakkelijker naar huis kunnen teruggestuurd worden. De asielaanvragen van mensen uit die landen worden op enkele uitzonderingen na allemaal geweigerd.

Volgens Artsen zonder Grenzen (MSF) werden deze ochtend bij de rellen tien vluchtelingen door flitsgranaten gewond. Ze krijgen in de Griekse grensstad Idomeni medische verzorging. Volgens de paramedici belandden zeker vier migranten in het ziekenhuis.

EPA

VN zijn bezorgd

De Verenigde Naties maken zich zorgen over het optreden van de Macedonische politie. De hoge VN-commissaris voor vluchtelingen, António Guterres, riep de regering in Skopje op om aan de grens met Griekenland voor een ordelijke en veilige doorgang voor de vluchtelingen te zorgen. De VN zijn bereid Macedonië de nodige middelen te geven voor de verzorging van de uit Griekenland komende vluchtelingen.

Het aantal in de grenszone gestrande migranten steeg naar 4.000. Ze zijn op weg naar West-Europa. De meesten onder hen zijn voor de burgeroorlog in Syrië gevlucht. De Macedonische ordetroepen trachtten met een in de nacht gelegde afsluiting van prikkeldraad de vluchtelingen de weg te versperren, aldus de Macedonische zender A1. De afrastering wordt door de politie in gevechtskledij bewaakt. Ook het leger controleert de grenszone in de omgeving van het stadje Gevgelije. Maar toch slaagden enkele honderden migranten er tijdens de rellen in Macedonië binnen te geraken. Ze werden echter allen terug opgepakt. Vele andere vluchtelingen gingen uit protest op de treinsporen liggen in de buurt van de grensovergang in Gevgelije.

AP

Noodtoestand afgekondigd

Macedonië had wegens de gespannen vluchtelingensituatie aan zijn grenzen met Griekenland en Servië gisteren de noodtoestand afgekondigd en de hoofdverkeersader tussen Skopje en de Griekse hoofdstad Athene geblokkeerd.

Met hun optreden kan de stroom vluchtelingen beter aangepakt worden en de veiligheid in de grensdorpen verhoogd worden, zei de regering ter rechtvaardiging. Bovendien wordt Gevgelije zo ontlast. Van daaruit proberen elke dag honderden migranten één van de drie treinen richting Servië te nemen.

EPA
REUTERS
GETTY